featured

Το «μαγικό» τούνελ

Μια πολύχρωμη σήραγγα που συνδέει τις κοινωνικές ανισότητες στο Ρότερνταμ.

Το Τόβερτουνελ (Tovertunnel) βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Νιούβε Μας (Nieuwe Maas), στο Ντελφσάβεν (Delfshaven), το οποίο ήταν σημαντικό λιμάνι από το 1389.

Μεγάλα εμπορικά πλοία αγκυροβολούσαν με εμπορεύματα από τις επτά θάλασσες, τα οποία μεταφέρονταν σε αποθήκες και με μικρότερα πλοία στην εσωτερική πόλη του Ντελφτ (Delft).

Σήμερα, το λιμάνι φαίνεται αμετάβλητο σε μεγάλο βαθμό από τον 17ο αιώνα. Μπορείτε ακόμα να δείτε παλιά πλοία, σπίτια με κανάλια, αποθήκες και άλλα ιστορικά κτίρια.

Παρόλο που είναι τώρα μέρος του Ρότερνταμ, το Delfshaven ήταν αρχικά μια ανεξάρτητη πόλη. Διάσημοι Ολλανδοί ναυτικοί αξιωματικοί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην περιοχή, ενώ από εκεί το 1620 οι μετανάστες ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς την Αμερική.

Πίσω από το πλούσιο μέτωπο του λιμανιού, υπήρχαν φτωχογειτονιές όπου ζούσαν οι λιμενεργάτες με τις οικογένειές τους. Η ολλανδική λέξη achterbuurt (πίσω δρόμος) αναφέρεται στη θέση τους πίσω από τα πλούσια κτίρια.

Μόνο μερικά δρομάκια συνέδεαν την περιοχή του πλούσιου λιμανιού με τη γειτονιά των φτωχών εργατών.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η ακμάζουσα λιμενική πόλη υπέφερε από οικονομική ύφεση. Το Delfshaven ενσωματώθηκε στο Ρότερνταμ και μέρος του λιμανιού ήταν φραγμένο για προστασία από τις πλημμύρες. Ο ακμάζων δήμος έγινε μια από τις φτωχότερες περιοχές της μεγαλύτερης πόλης.

Αλλά στη δεκαετία του 1970, η περιοχή γνώρισε αναβίωση. Ήταν μια από τις λίγες περιοχές στο Ρότερνταμ που δεν καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό του 1940 και πολλά από τα ιστορικά κτίσματά του αποκαταστάθηκαν.

Στη δεκαετία του 1990, το δημοτικό συμβούλιο άρχισε να ευνοεί τις γκαλερί τέχνης, τους ζωγράφους, τα εστιατόρια και τις καφετέριες. Η κύρια περιοχή του λιμανιού άρχισε να ευδοκιμεί για άλλη μια φορά, αλλά όπως και σε παλαιότερες εποχές, βρισκόταν σε αντίθεση με τη ζωή στην άλλη πλευρά του δρόμου.

Το τούνελ που συνδέει τις δύο περιοχές παρέμενε σκοτεινό, καταθλιπτικό και, για πολλούς, επικίνδυνο.

Αλλά το 1996, η καλλιτέχνης Βίλιτζ Φαντερλίντεν (Willij Vanderlinden) με έδρα το Ρότερνταμ, θέλησε να αλλάξει αυτή την αντίληψη με ένα δημόσιο έργο τέχνης.

Εμπνευσμένη από τη σχέση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, ανάμεσα στους πλούσιους και φτωχούς του Delfshaven, δημιούργησε το Tovertunnel ή Magic Tunnel.

Για να φωτίσει το δρομάκι, πρόσθεσε πολύχρωμα έργα ζωγραφικής και φώτα νέον. Είπε ότι εμπνεύστηκε από παιδιά, που «άρχισαν να κλαίνε καθώς περπατούσαν στο σοκάκι. Δεν υπήρχε φως και οι κάτοικοι πολλές φορές έπεφταν στο έδαφος».

Για να αποβάλει αυτή την αρνητικότητα, η Vanderlinden ήθελε να προσθέσει λάμψη μαγείας…

Τον Αύγουστο του 2018, ανακαινίστηκε το Tovertunnel με δημόσιους πόρους. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν τώρα το «μαγικό» τούνελ ως πύλη μεταξύ του παλαιού και του νέου Delfshaven.

Πηγή: Atlas Obscura / Εικόνες Aksel / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.