ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το μυστήριο με τα παράξενα δαχτυλίδια στον πάγο

Ένα φαινόμενο στη Σιβηρία, το οποίο φαίνεται από το Διάστημα.

Photo Credit NASA Earth Observatory

Από το 1969 έχουν εντοπισθεί παράξενα δαχτυλίδια πάγου στη λίμνη Βαϊκάλη, αλλά για δεκαετίες ο ακριβής μηχανισμός για το πώς προέκυψαν αυτοί οι περίεργοι σχηματισμοί, παραμένει ασαφής.

Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Limnology and Oceanography, οι ερευνητές θεωρούν ότι έχουν βρει την πηγή αυτού του ασυνήθιστου φαινομένου, αν και όχι σε όλο το μέγεθός της.

Με ηλικία περίπου 25-30 εκατομμυρίων ετών, η Βαϊκάλη είναι μία από τις παλαιότερες λίμνες του κόσμου και με μέγιστο βάθος 1.642 μέτρων, είναι η βαθύτερη λίμνη γλυκού νερού που υπάρχει στον πλανήτη.

Photo Credit NASA Earth Observatory

Βρίσκεται στη Σιβηρία, τη Ρωσία, και περιέχει περίπου 23.615,39 κυβικά χιλιόμετρα γλυκού νερού, κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερο από όλες τις βορειοαμερικανικές Μεγάλες Λίμνες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η θερμοκρασία του νερού στη λίμνη κυμαίνεται αρκετά δραματικά. Το καλοκαίρι, το επιφανειακό στρώμα μπορεί να είναι ζεστό, φτάνοντας στους 16 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, αλλά η επιφάνεια παγώνει για περισσότερο από τέσσερις μήνες από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τον Μάιο.

Κατά μέσο όρο, ο πάγος έχει πάχος περίπου 0,5 έως 1,4 μέτρα, αλλά σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχουν τα hummocks (πάγοι που ανεβαίνουν πάνω από την επιφάνεια), μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα.

Photo Credit NASA Earth Observatory

Η λίμνη από καιρό φημίζεται για τα αινιγματικά και τεράστια δαχτυλίδια πάγου, τα οποία εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες και είναι ορατά μόνο από ψηλά.

Επιστήμονες της NASA, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από δορυφόρους και αισθητήρες στη λίμνη, ανακάλυψαν ότι κάτω από την επιφάνεια της παγωμένης λίμνης συμβαίνουν θερμές «εκρήξεις», δημιουργώντας μια ζεστή ροή νερού κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού, ακόμη και στους πιο δροσερούς μήνες.

Η δύναμη του ρεύματος είναι πιο αδύναμη στο κέντρο, όπου ο επιφανειακός πάγος παραμένει, αλλά μπορεί να λιώσει τον πάγο στις πλευρές, δημιουργώντας αυτούς τους εκπληκτικούς σχηματισμούς ορατούς και από το Διάστημα.

Photo Credit NASA Earth Observatory

Αυτά τα δαχτυλίδια, παρά το γεγονός ότι είναι εμφανή από τους δορυφόρους, μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα για τους οδηγούς που περνούν με τα οχήματά τους στην παγωμένη λίμνη, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από το επίπεδο του εδάφους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει την ακριβή αιτία αυτού του ζεστού σχηματισμού στα βαθιά νερά της λίμνης

Τα υπάρχοντα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως το νερό που ρέει από άλλα ποτάμια να διαδραματίζει κάποιο ρόλο και πιθανότατα να σχηματίζεται στους φθινοπωρινούς μήνες, πριν από την κατάψυξη της Βαϊκάλης.

Προς το παρόν, πάντως, αυτή η αρχαία και σπηλαιώδης λίμνη εξακολουθεί να έχει πολλά μυστικά…

Πηγή: Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.