ΤΟΠΟΙ

Τηλεσκόπιο μέσα σε κάστρο

Ήταν το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη.

Photo Credit CoolCrab

Το Γκραν Λουνέτ (Grande Lunette) είναι ένα τεράστιο τηλεσκόπιο διάθλασης (αυξάνει το μέγεθος μακρινών αντικειμένων), το οποίο δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα.

Εκείνη την εποχή όσο μεγαλύτερο ήταν το τηλεσκόπιο, τόσο πιο λεπτομερείς θα μπορούσαν να είναι οι παρατηρήσεις του Διαστήματος, οδηγώντας σε μεγαλύτερες ανακαλύψεις.

Το Grande Lunette βρίσκεται στο Μεντόν (Meudon), ένα από τα πολλά καινούργια παρατηρητήρια που χτίστηκαν εκείνη την εποχή, και εκτός από τηλεσκόπια διέθεταν εργαστηριακές εγκαταστάσεις για να μελετήσουν τη φυσική δομή και τη χημική σύνθεση των αστεριών.

Photo Credit Serge Golovanow

Την κατασκευή του είχε αναλάβει ο φυσικός και αστρονόμος Πιερ Ζυλ Ζανσέν (Pierre Jules Janssen), ο οποίος επέλεξε την πόλη της Meudon ως τόπο του.

Και αυτό, γιατί απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από το Παρίσι και, όπως έλεγαν τότε, ήταν αρκετά κοντά για να φτάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας στα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας, αλλά αρκετά απομονωμένο «για να ξεφύγει από τις δονήσεις της γης και τον φωτισμό της ατμόσφαιρας».

Ο Janssen επέβλεψε την ανακαίνιση του κάστρου, την κατασκευή ενός εργαστηρίου και αρκετών θόλων για τη στέγαση των τηλεσκοπίων.

Photo Credit CoolCrab

Ο μεγαλύτερος, είναι ο Γκραντ Κουπόλ (Grande Coupole), όπου στεγάζεται το Grande Lunette, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1891.

Πρόκειται για ένα διπλό τηλεσκόπιο με ένα φακό 82 εκατοστών για οπτικές μετρήσεις, και ένα φακό 63 εκατοστών, ο οποίος ήταν σχεδιασμένος για φωτογραφικές μετρήσεις. Το τηλεσκόπιο έχει έναν τεράστιο σωλήνα μήκους περίπου 17 μέτρων.

Το 1926, το παρατηρητήριο Meudon έγινε μια δορυφορική πανεπιστημιούπολη του αστεροσκοπείου του Παρισιού. Το τηλεσκόπιο χρησιμοποιήθηκε και στη δεκαετία του 1980, εξυπηρετώντας έτσι την αστρονομική κοινότητα για σχεδόν έναν αιώνα.

Photo Credit Wiki revolution

Στη σύγχρονη εποχή δεν έχει ενδιαφέρον από επιστημονική άποψη, αλλά εξακολουθεί να έχει εξαιρετική ιστορική και εκπαιδευτική αξία. Για το λόγο αυτό ολόκληρο το κτίριο που το φιλοξενεί ανακαινίστηκε.

Σήμερα, το Grande Lunette εξακολουθεί να είναι το τέταρτο μεγαλύτερο διαθλαστικό τηλεσκόπιο στον κόσμο, μετά από το Lick Observatory στην Καλιφόρνια, το Swedish 1-m Solar στα Κανάρια Νησιά και το Yerkes Observatory, το Γουισκόνσιν.

Photo Credit CoolCrab

Photo Credit Guilhem Vellut

Photo Credit Jean-Marc Astesana

Photo Credi OTTAVI Alain

Photo Credit Miguel Montargès

Πηγή: Atlas Obscura / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.