ΕΡΕΥΝΑ

Οι πιγκουίνοι μιλούν όπως οι άνθρωποι

Έχουν τα ίδια φωνητικά μοτίβα…

Για πρώτη φορά επιστήμονες μπόρεσαν να μελετήσουν τη φωνή των πιγκουίνων σε… τραγούδια τους, και διαπίστωσαν ότι δεν πρόκειται για άναρθρες κραυγές, αλλά για μια αλληλουχία μηνυμάτων, τα οποία αφορούσαν ανταλλαγή πληροφοριών, ακόμα και φλερτ!

Οι ερευνητές μελέτησαν τα «τραγούδια» των Αφρικανών πιγκουίνων σε ζωολογικούς κήπους. Κατάλαβαν ότι επικοινωνούν, χρησιμοποιώντας μικρότερους ήχους για τις «λέξεις» που χρησιμοποιούν συχνότερα, και μακρύτερους, με περισσότερες συλλαβές, για πιο σύνθετα μηνύματα.

Και οι δύο ήχοι συμμορφώνονται με δύο γλωσσικές αρχές, οι οποίες βρίσκονται στην ανθρώπινη ομιλία σε όλο τον κόσμο.

Ο πρώτος, γνωστός ως «Zipf’s Law of Brevity», δηλώνει ότι όσο πιο συχνά χρησιμοποιείται μια λέξη, τόσο μικρότερη θα είναι και αντίστροφα.

Αυτό μπορεί να βρεθεί σε γλώσσες ανά τον κόσμο με λέξεις προειδοποίησης όπως «βοήθεια» ή «φωτιά».

Θεωρείται ότι η συμπίεση πληροφοριών είναι ένας γενικός κανόνας που ισχύει για όλες τις ανθρώπινες γλώσσες, για να επικοινωνούν με ακρίβεια, αλλά αποτελεσματικά.

Η δεύτερη αρχή, «Menzerath-Altmann Law», λέει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η λέξη ή η φράση, τόσο πιο σύνθετα είναι τα συστατικά σε αυτήν.

Και οι δύο αρχές έχουν τεκμηριωθεί στις φωνητικές απαντήσεις των πρωτευόντων, πλην του ανθρώπου. Ωστόσο, «τα αποτελέσματα μας παρέχουν την πρώτη απόδειξη συμμόρφωσης με τους νόμους Zipf και Menzerath-Altmann στις φωνητικές αλληλουχίες ενός μη πρωτεύοντος είδους», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης στο Biology Letters.

Για να ανακαλύψουν αυτό, μελέτησαν τις κλήσεις 28 ενηλίκων Αφρικανών πιγκουίνων σε τρεις αποικίες σε ιταλικούς ζωολογικούς κήπους.

Συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν 590 «εκστατικά τραγούδια», κατά την περίοδο αναπαραγωγής 2016-2017. Αυτές οι κλήσεις, που συνήθως εκφράζονται από αρσενικά, υποδηλώνουν την καταλληλότητά τους ως σύντροφοι, διεκδικούν την κυριαρχία στα θηλυκά και προειδοποιούν τους αντιπάλους τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα «τραγούδια» αποτελούνται από ακολουθίες τριών ξεχωριστών ήχων. Οι δύο πρώτοι είναι σύντομοι, καθώς διαρκούν μόλις 0,18 δευτερόλεπτα, και ακολουθεί ένας μακρύτερος θόρυβος, όταν ο πιγκουίνος εκπνέει, και διαρκεί 1,14 δευτερόλεπτα.

Ο τρίτος, που γίνεται όταν τα πουλιά εισπνέουν, ποικίλλει ανάλογα με την χωρητικότητα των πνευμόνων, αλλά μέσος όρος είναι τα 0.38 δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με αυτόν τον ήχο ο πιγκουίνος προσπαθεί να εντυπωσιάσει και να δείξει ένα ενδιαφέρον αγάπης με… φανταχτερά λόγια.

Αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη αυτή εξέτασε μόνο μια μορφή φωνητικής συμπεριφοράς, σε ένα είδος πιγκουίνου, πιστεύουν ότι ίσως να είναι αποδείξει ότι οι γλωσσικοί νόμοι δεν υπάρχουν για τη σημασιολογία και τη σύνταξη, αλλά αφορούν περισσότερο τη θεμελιώδη αρχή της επικοινωνίας πληροφοριών.

Όσα έχουν παρατηρηθεί σε μη-πρωτεύοντα, υποδηλώνουν ότι «αυτοί οι νόμοι πιθανώς ισχύουν και σε άλλα ζώα, απλά δεν το έχουμε τεκμηριώσει ακόμα», επισημαίνουν.

Πηγή: Ifl Science / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.