ΕΡΕΥΝΑ

Οι αμμόλοφοι «επικοινωνούν» μεταξύ τους καθώς μεταναστεύουν!

Πηγαίνουν μαζί ή απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον…

Οι αμμόλοφοι όπως τα άψυχα αντικείμενα, δεν μιλούν. Όμως, μια νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physical Review Letters, επικεντρώνεται στο πώς συμπεριφέρονται καθώς κινούνται από τον άνεμο και τη ροή του νερού.

Οι αμμόλοφοι σπάνια εμφανίζονται μόνοι τους, αλλά αντιθέτως «σχηματίζουν εντυπωσιακές κολεκτίβες γνωστές ως χωράφια αμμόλοφων ή διαδρόμους με αμμόλοφους», γράφουν οι ερευνητές.

Αυτά τα σμήνη των αμμόλοφων κινούνται ανάλογα με τη ροή αέρα και του νερού, ενώ οι μικρότεροι αμμόλοφοι κινούνται ταχύτερα από τους μεγαλύτερους. Αλλά το πώς – ή ακόμα και αν – οι αμμόλοφοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.

«Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες», εξηγεί ο Κάρολ Μπάτσικ (Karol Bacik), υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Οι αμμόλοφοι διαφορετικών μεγεθών συγκρούονται, μέχρι να σχηματίσουν έναν γιγαντιαίο αμμόλοφο, αν και αυτό το φαινόμενο δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί στη φύση.

»Μια άλλη θεωρία υποθέτει ότι οι αμμόλοφοι συγκρούονται και ανταλλάσσουν μάζα μέχρι να έχουν το ίδιο μέγεθος και να κινούνται με την ίδια ταχύτητα».

Με επικεφαλής τη Νάταλι Βριντ (Nathalie Vriend) του Ινστιτούτου BP του Κέιμπριτζ, οι ερευνητές δημιούργησαν μια «αγωνιστική πίστα» γεμάτη με νερό και δύο αμμόλοφους.

Το πείραμα προοριζόταν να προσομοιώνει τι συμβαίνει στη φύση, αλλά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Στο Κατάρ, για παράδειγμα, ένας αμμόλοφος πέντε μέτρων μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα περίπου 20 μέτρων ετησίως. Οι αμμόλοφοι στο εργαστήριο κινήθηκαν 20 μέτρα την ώρα.

Οι μικροί αμμόλοφοι, παρόλο που είχαν τον ίδιο όγκο και σχήμα, δεν κινήθηκαν μαζί με τον ίδιο ρυθμό, κάτι που εξέπληξε τους ερευνητές, αφού «η ταχύτητα ενός αμμόλοφου σχετίζεται με το ύψος του».

Αντ’ αυτού, ο ένας απομακρύνθηκε, «σαν να μην αρέσει ο ένας στον άλλο», λέει ο Bacik. Τελικά, οι κινήσεις προς τις αντίθετες πλευρές σταμάτησαν, όταν υπήρξε ισορροπία…

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αμμοθίνες μεταναστεύουν με την πάροδο του χρόνου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι έρημοι της Γης αναπτύσσονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Μεγάλες μάζες άμμου θα μπορούσαν να απειλήσουν τις ακτές, τις υποδομές και τα κτίρια, λένε οι ερευνητές και αν είναι σε θέση να προβλέψουν την κίνηση των αμμόλοφων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση μερικών ζημιών.

Αλλά με μια πιο άμεση έννοια, το πείραμα έδειξε πώς οι αμμόλοφοι μεταδίδουν την ανάγκη τους για χώρο, χωρίς να κάνουν θόρυβο.

«Σίγουρα επικοινωνούν», λέει η Vriend. «Είναι σαν να δίνω σε αυτόν που στέκεται μπροστά μου μια σπρωξιά. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για ανθρώπους με μυαλά, μιλάμε για αμμόλοφους, οι οποίοι επικοινωνούν. Άψυχα αντικείμενα που μεταδίδουν πληροφορίες»…

Πηγή: Smithsonian / Εικόνες Unsplash / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.