ΒΙΝΤΕΟ

Κάτω από τον πιο ασταθή παγετώνα του πλανήτη

Για πρώτη φορά βίντεο δείχνει πώς είναι…

Photo Credit NASA

Ο παγετώνας Θουέιτς (Thwaites) της Ανταρκτικής ή «Doomsday Glacier» δεν εξελίσσεται φυσιολογικά, όπως διαπίστωσαν ανήσυχοι οι επιστήμονες, οι οποίοι για πρώτη φορά βρέθηκαν κάτω από την επιφάνεια του.

Όχι οι ίδιοι, αλλά ένα υποβρύχιο ρομποτικό όχημα, το οποίο ονομάζεται Άισφεν (Icefin), και «κολύμπησε» εκεί πού δεν μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.

Το Icefin δεν ήταν μόνο εκεί για να πάρει χαλαρωτικά βίντεο κατά του άγχους που προκαλείται από την αλλαγή του κλίματος. Το ερευνητικό όχημα έχει μια σημαντική δουλειά για να βοηθήσει τους επιστήμονες να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση του παγετώνα.

Το ρομπότ διερεύνησε τη «γραμμή γείωσης» κάτω από τον παγετώνα – δηλαδή το μέρος όπου η βάση του ξεκολλά από τον βυθό και αρχίζει να επιπλέει. Αυτή η γραμμή γείωσης είναι σημαντική για τη σταθερότητα του παγετώνα, διότι όσο περισσότερο η γραμμή υποχωρεί, τόσο πιο γρήγορα ο πάγος ρέει στον ωκεανό, προσθέτοντας έτσι στα ανερχόμενα επίπεδα της θάλασσας μας.

«Η επίσκεψη στη γραμμή γείωσης είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική μια δουλειά όπως αυτή, διότι μπορούμε να διαπιστώσουμε πού βρίσκεται», δήλωσε η Μπρίτνεϊ Σμιντ (Britney Schmidt), γεωφυσικός και μέλος της «International Thwaites Glacier Collaboration».

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει κάνει κάτι τέτοιο ή έχει δει ακόμη και τη ζώνη γείωσης ενός μεγάλου παγετώνα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας».

Όπως διαπίστωσε η ομάδα των ερευνητών το νερό ήταν 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό σημείο κατάψυξης.

Η ομάδα συνέλεξε σεισμικές μετρήσεις και μετρήσεις από ραντάρ, πήρε πυρήνες από ιζήματα και χρησιμοποίησε το Icefin σε πέντε αποστολές – συμπεριλαμβανομένης μιας που αποσκοπούσε να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διασταύρωση του πάγου και του θαλασσίου ύδατος.

Ο Thwaites έχει ήδη ρίξει πολλούς τόνους πάγου στον ωκεανό και αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας αύξησης της στάθμης της θάλασσας.

Ολόκληρο το φύλλο πάγου της Ανταρκτικής λιώνει σχεδόν έξι φορές πιο γρήγορα από ό,τι πριν από 40 χρόνια. Οι επιστήμονες είναι νευρικοί θεωρώντας ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, ο παγετώνας θα καταρρεύσει και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πάνω από μισό μέτρο ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Βίντεο Icefin Robot

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.