ΕΡΕΥΝΑ

Ο πιο καυτός πλανήτης που εντοπίσθηκε ποτέ

Από τη ζέστη δεν μπορούν να συγκρατηθούν τα μόρια του…

Πριν από δύο χρόνια, οι αστρονόμοι εξέπληξαν με την ανακάλυψη του πιο καυτού πλανήτη στο γνωστό Σύμπαν. Ήταν ο KELT-9b, ο οποίος ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astrophysical Journal Letters, δείχνει ότι όχι μόνο ο πλανήτης αυτός είναι θερμότερος από τα περισσότερα αστέρια, με εξατμισμένο σίδηρο και σπάνια μέταλλα της Γης στη ατμόσφαιρά του, αλλά η θερμότητά του είναι τόσο έντονη, που διαλύονται τα μόριά του!

Ο KELT-9b, έχει θερμοκρασία 4.300 βαθμών Κελσίου (7.800 βαθμούς Φαρενάιτ) την ημέρα του – μια θερμοκρασία που είναι «θερμότερη από τουλάχιστον το 80 % όλων των γνωστών αστεριών», όπως λένε οι αστρονόμοι.

Είναι ταξινομημένος ως ένας εξαιρετικά ζεστός Δίας, καθώς έχει τρεις φορές το μέγεθος του, και είναι ο πιο καυτός εξωπλανήτης που οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει ποτέ.

Είναι σε τροχιά γύρω από το αστέρι του, ένα μπλε «υπεργίγαντα» που ονομάζεται HD 195689 και έχει θερμοκρασίες γύρω στους 9.900 βαθμούς Κελσίου (17.850 βαθμούς Φαρενάιτ).

Η ανακάλυψη έγινε με παρατηρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer το 2016.

Photo Credit NASA/JPL-Caltech

Οι αστρονόμοι έχουν διαπιστώσει ότι η πλευρά της ημέρας είναι τόσο ζεστή που δεν μπορούν να συγκρατηθούν ούτε τα μόρια υδρογόνου.

Διαχωρίζονται στα συστατικά τους άτομα και μπορούν να ανασυνδυαστούν μόνο στη σχετική δροσιά των περίπου 2300 βαθμών Κελσίου (4,170 βαθμούς Φαρενάιτ) στη νυχτερινή πλευρά του πλανήτη.

Το Spitzer, το οποίο αποσύρθηκε από τη NASA, ήταν ένα υπέρυθρο όργανο, το οποίο μπορούσε να μετρήσει τη θερμική ακτινοβολία – θερμότητα.

Η ομάδα των επιστημόνων χρησιμοποίησε αυτή την ικανότητα να μελετήσει προσεκτικά τον πλανήτη, καθώς περιστρέφεται γύρω από το αστέρι, δημιουργώντας ένα προφίλ θερμοκρασίας.

Η τροχιά του αστέρα είναι εξαιρετικά σφιχτή – μόλις 1,48 ημέρες. Σε αυτές τις γειτνιάσεις, οι πλανήτες είναι πάντα «κλειδωμένοι», με μια πλευρά να βλέπει μόνιμα το αστέρι, και ο άλλος την αιώνια νύχτα.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.