ΕΡΕΥΝΑ

Άλμπατρος στην υπηρεσία των λιμενικών

Περιπολούν, για να εντοπίζουν παράνομα αλιευτικά σκάφη…

Κανένα πλάσμα δεν γνωρίζει τη θάλασσα σαν το άλμπατρος και οι λιμενικοί, καθώς και οι υπεύθυνοι για την προστασία του περιβάλλοντος, έβαλαν αυτό το μεγαλοπρεπές πουλί στην υπηρεσία τους.

Τα εφοδίασαν με μια συσκευή GPS, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει τα ραντάρ που υπάρχουν στα πλοία…

Το άλμπατρος είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλο πουλί, με τα φτερά του να έχουν άνοιγμα 3,7 μέτρα, ενώ μπορεί να πετάξει 16.000 χιλιόμετρα χωρίς να προσγειωθεί!

Αυτοί οι φτερωτοί Γολιάθ κινούνται στον νότιο και βόρειο Ειρηνικό, και πετούν με ταχύτητες, οι οποίες υπερβαίνουν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καλύψουν τεράστιες αποστάσεις μέσα σε λίγα λεπτά.

Μάλιστα, ορισμένα είδη είναι γνωστό ότι περνούν χρόνια στη θάλασσα χωρίς να αγγίζουν τη γη, ενώ μερικά έχει επιβεβαιωθεί ότι κάνουν ακόμα και τον γύρο της υδρογείου.

Τα άλμπατρος είναι, κατά κάποιον τρόπο, οι de facto «μάρτυρες της θάλασσας», λέει ο Henri Weimerskirch, θαλάσσιος ορνιθολόγος στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Έρευνας.

Ο Weimerskirch εργάζεται για την… πρόσληψη των θαλάσσιων πτηνών για τις περιπολίες. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν εξοπλίσει περίπου 200 άλμπατρος με μικροσκοπικούς ιχνηλάτες GPS που ανιχνεύουν εκπομπές ραντάρ από ύποπτα πλοία για παράνομη αλιεία.

Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, περίπου το ένα πέμπτο των ψαριών στην αγορά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα παράνομων, λαθραίων και άναρχων αλιευμάτων.

Οι αλιείς χωρίς άδεια, υπερβαίνουν τις ποσοστώσεις ή υποβαθμίζουν τις μετακινήσεις τους, θέτοντας σε κίνδυνο εύθραυστα οικοσυστήματα, ενώ οι δραστηριότητές τους συνδέονται και με άλλα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων.

Όπως λέγεται, η παράνομη αλιεία θεωρείται ότι κοστίζει την παγκόσμια οικονομία από 20 έως 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως – στοιχεία που υπερβαίνουν το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν περίπου των μισών χωρών του κόσμου.

Ωστόσο, η αστυνόμευση του ωκεανού, που καλύπτει πάνω από το 70% του πλανήτη μας, δεν αποτελεί εύκολο καθήκον για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που έχουν τις βάσεις τους στην ξηρά.

Οι φτερωτοί ανιχνευτές μπορεί να είναι η λύση για να καλυφθεί αυτό το κενό παρακολούθησης. Εκτός από την αντοχή τους, τα άλμπατρος έχουν επίσης μια ιδιαίτερη αγάπη για τα αλιευτικά σκάφη, ειδικά αυτά που ψαρεύουν καλαμάρια, τα οποία είναι το αγαπημένο τους σνακ.

Κάθε φορά που τα πουλιά βρισκόταν σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από ένα σκάφος, οι πομποδέκτες τους κατέγραφαν τις συντεταγμένες τους και έπειτα τις διαβιβάζουν μέσω δορυφόρου σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία οι αξιωματούχοι έχουν πρόσβαση και διασταυρώνουν μέσω του αυτόματου συστήματος αναγνώρισης (AIS).

Από τα 353 αλιευτικά σκάφη που ανιχνεύτηκαν, ένα επιβλητικό 28% είχε απενεργοποιήσει το AIS, γεγονός που θεωρήθηκε ότι έκανε παράνομες ενέργειες. Ο αριθμός των μυστικών πλοίων ήταν ιδιαίτερα υψηλός στα διεθνή ύδατα, όπου έφτανε το 37%.

Από τα 22 είδη άλμπατρος που περιφέρονται πάνω από τα ύδατα του πλανήτη, οκτώ κινδυνεύουν ή απειλούνται, με τους μεγαλύτερους κινδύνους να προέρχονται από τα ψαροκάικα που κυνηγούν – ειδικά τα αλιευτικά με παραγάδια, τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν τα πτηνά με γάντζους και να τα οδηγήσουν σε ένα βασανιστικό θάνατο από πνιγμό.

Ο Weimerskirch υποπτεύεται ότι τουλάχιστον δύο ζευγάρια των άλμπατρος της ομάδας περιπολίας έπεσαν θύματα αυτών των πλοίων.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου εντοπισμού δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.