ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί τα δόντια είναι τόσο ευαίσθητα στον πόνο;

Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση.

Photo Credit Pixabay 

Τα δόντια είναι εργαλεία για τον άνθρωπο, αλλά και μεγάλο πρόβλημα όταν προκαλούν ανυπόφορους πόνους. Αυτή η ευαισθησία έχει εξήγηση από τους επιστήμονες και όπως λένε υπάρχει καλός λόγος…

Ο πόνος των δοντιών είναι ένας αμυντικός μηχανισμός, ο οποίος τα εξασφαλίζει από την καταστροφή τους εξήγησε ο Τζούλιους Μανζ (Julius Manz), διευθυντής του προγράμματος οδοντικής υγιεινής στο κολέγιο Σαν Χουάν (San Juan) στο Φάρμινγκτον (Farmington) του Νέου Μεξικού.

«Εάν τρώτε κάτι πάρα πολύ ζεστό ή μασάτε κάτι πολύ κρύο ή εάν το δόντι χαλάσει αρκετά και ο υποκείμενος ιστός είναι εκτεθειμένος, προκαλείται πόνος, ο οποίος στη συνέχεια κάνει το άτομο να μην χρησιμοποιεί αυτό το δόντι, προκειμένου να προστατευτεί», δήλωσε.

«Εάν τα δόντια δεν αισθάνονται πόνο, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε σε καταστάσεις που τα βλάπτουν», συμπλήρωσε.

Και για τους ανθρώπους, η βλάβη των ενηλίκων δοντιών αποτελεί πρόβλημα επειδή, αντίθετα με τους καρχαρίες και τους αλιγάτορες, δεν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε.

Τα δόντια έχουν τρία στρώματα, μόνο ένα από τα οποία – το εσώτατο στρώμα  – μπορεί να χαλάσει. Αυτό ονομάζεται πολτός και περιέχει τόσο αιμοφόρα αγγεία όσο και νεύρα. Ο πόνος είναι η μόνη αίσθηση, στην οποία ανταποκρίνονται τα νεύρα στον πολτό.

Photo Credit Unsplash 

Η οδοντίνη, η μεσαία στρώση, είναι ζωντανή, αλλά χωρίς νεύρα. Ωστόσο, η οδοντίνη περιέχει υγρό που ακολουθεί την κίνηση των δοντιών και ο πολτός μπορεί να την αισθανθεί.

Το τρίτο, εξώτατο στρώμα είναι το σκληρό λευκό σμάλτο του δοντιού, το οποίο δεν είναι ζωντανό και έτσι δεν μπορεί να αισθανθεί τίποτα.

Αν και είναι το μόνο μέρος που περιέχει νεύρο του δοντιού, ο πολτός δεν είναι η μόνη πηγή του πόνου των δοντιών. Ο περιοδοντικός σύνδεσμος, ο οποίος συνδέει το δόντι με τη γνάθο και αισθάνεται τη θέση των δοντιών καθώς μασάμε, μπορεί επίσης να νιώσει πόνο.

«Όποιος έχει υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία θα σας πει ότι τα δόντια του πονάνε πολύ. Αυτή η αίσθηση προέρχεται από τον περιοδοντικό σύνδεσμο», ανέφερε ο Manz.

Με τον πολτό και τον περιοδοντικό σύνδεσμο να αισθάνονται πόνο, μπορεί να είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να ξέρουν από πού προέρχεται ο πόνος των δοντιών τους, είπε ο Manz. Το να το υπολογίζουμε, πρόσθεσε, είναι μια από τις προκλήσεις του να είσαι οδοντίατρος.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.