ΝΕΑ

Το ρολόι της καταστροφής πλησιάζει μεσάνυχτα

Απέχει μόλις 100 δευτερόλεπτα…

Photo Credit Pixabay 

Η ασταμάτητη πορεία της ανθρωπότητας προς την καταστροφή της, επισημαίνεται από το υποθετικό ρολόι της «Doomsday», το οποίο από το 1947 μετρά τα στοιχεία της κρίσης, που οδηγούν στον Αρμαγεδδώνα. Όσο πλησιάζει στα μεσάνυχτα, τόσο πιο κοντά βρίσκεται το τέλος…

Το 2019, οι «χρονογράφοι» του ρολογιού, το σταθεροποίησαν σε 2 λεπτά έως τα μεσάνυχτα. Ήταν η πλησιέστερη θέση πριν από την κρίση του 1953, όταν οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση πυροδότησαν τις πρώτες βόμβες υδρογόνου.

Όμως, τώρα, το φανταστικό ρολόι κινείται προς τα εμπρός, φτάνοντας στα 100 δευτερόλεπτα μέχρι τα μεσάνυχτα, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της ομάδας των επιστημόνων BAS (Bulletin of the Atomic Scientists), οι οποίοι μελετούν τα στοιχεία, Ρέιτσελ Μπρόνσον (Rachel Bronson).

«Ο κίνδυνος είναι υψηλός για μια παγκόσμια καταστροφή και το περιθώριο για σφάλματα είναι χαμηλό», είπε.

Όταν το Doomsday Clock δημιουργήθηκε το 1947, η πρωταρχική απειλή για την ανθρωπότητα ήταν τα πυρηνικά όπλα. Αυτή η απειλή εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα, αλλά υπάρχουν και πρόσθετες απειλές, όπως η καταστροφική κλιματική κρίση και οι πολεμικές τεχνολογίες.

Photo Credit Bulletin of the Atomic Scientists

Το 2019, οι πυρηνικές και κλιματικές συνθήκες εξακολούθησαν να επιδεινώνονται και οι αποφάσεις των παγκόσμιων ηγετών όχι μόνο απέτυχαν μόνο να μειώσουν τις ζημιές, αλλά με τη στάση τους έκαναν χειρότερες τις ήδη επικίνδυνες καταστάσεις.

Οι προηγούμενες πυρηνικές συνθήκες καταρρέουν, οι νέες συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν είναι πλησιέστερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας σχετικά με τη μείωση των πυρηνικών όπλων έχουν εγκαταλειφθεί, σύμφωνα με την Bronson.

Η σκιά του πυρηνικού πολέμου βρίσκεται επίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς από το 2018, όταν ο Τράμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, οι εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών σιγοβράζουν, ειδικά μετά τη δολοφονία Σουλεϊμάνι, τον Ιανουάριο του 2020.

Παράλληλα, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στα όπλα και η χρήση της στα στρατιωτικά συστήματα ελέγχου και χειρισμού, είναι μια πρόσθετη ανησυχητική αιτία, δήλωσε ο καθηγητής Ρόμπερτ Λατίφ (Robert Latiff), μέλος της ομάδας BAS.

Ακόμα και το Διάστημα έχει γίνει «νέος χώρος για την ανάπτυξη όπλων» μετά την ανακοίνωση στις ΗΠΑ ενός νέου τμήματος των ενόπλων δυνάμεων, το οποίο έχει ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους την «προετοιμασία για διαστημική μάχη», σύμφωνα με τον Latiff.

Photo Credit Pixabay

Εξίσου ανησυχητικός είναι ο αυξανόμενος κατακλυσμός των «ψεύτικων ειδήσεων» (και η υποστήριξή τους από τους εξέχοντες πολιτικούς), καθώς και η άνοδος των ψηφιακά επεξεργασμένων βίντεο, τα οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να διακριθούν από την πραγματικότητα.

Διαγράφοντας τις γραμμές μεταξύ αλήθειας και μυθοπλασίας, αυτές οι τεχνολογίες διαταράσσουν την πληροφόρηση και την εμπιστοσύνη, εισάγοντας «μια επικίνδυνη παγκόσμια αστάθεια», δήλωσε ο Latiff.

Το 2019 έφερε επίσης ανησυχητικά νέα στοιχεία για την ορμή της κλιματικής αλλαγής και κατέδειξε την καταστροφική δύναμή της. Η διαταραχή του κλίματος στη γη και στους ωκεανούς είναι «άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Σεπτέμβριο του 2019 η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), των Ηνωμένων Εθνών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2019 ήταν το δεύτερο πιο καυτό από το 1880, όταν άρχισε η τήρηση αρχείων και η τελευταία δεκαετία ήταν η πιο θερμή στην ιστορία, σύμφωνα με τη NASA. Πιο καυτός μήνας, σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν ο Ιούλιος, και στην Γροιλανδία έλιωσαν 217 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου.

Οι θερμοκρασίες του ωκεανού είναι θερμότερες από οποιαδήποτε περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας και αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Ο παχύτερος παγετώνας των ορεινών όγκων στον κόσμο υποχωρεί, η έρημος της Σαχάρας επεκτάθηκε κατά περίπου 10% και ο πιο σταθερός πάγος της Αρκτικής εξαφανίζεται.

Photo Credit Bulletin of the Atomic Scientists

Η έντονη ξηρασία στην Αυστραλία, η οποία συνδέεται με την αλλαγή του κλίματος, τροφοδότησε καταστροφικές πυρκαγιές που πυρπόλησαν την ήπειρο τους τελευταίους μήνες του 2019. Οι φλόγες κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια, εύθραυστα οικοσυστήματα και σκότωσαν περίπου 1,25 δισεκατομμύρια ζώα.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, των ακραίων καιρικών φαινομένων και άλλων καταστροφών, που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, θα μπορούσαν σύντομα να καταστήσουν ακατοίκητες πολλές παράκτιες πόλεις, οδηγώντας σε μετανάστευση μέχρι 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Ενώ το ρολόι Doomsday πλησιάζει τα μεσάνυχτα, οι πολλαπλές απειλές πυρηνικών όπλων, κλιματικής αλλαγής, πανδημιών και τεχνολογίας οπλισμού, ίσως να οδηγήσουν σε μια κατάσταση Αποκάλυψης, με «ένα περιβάλλον δυστυχίας, όχι ένα γεγονός ή ένα τελικό σημείο», έγραψε ο συγγραφέας Jamais Cascio.

«Αν δεν μπορέσουμε να σταματήσουμε την καταστροφή, ίσως μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά», δήλωσε. «Αναγνωρίζοντας την απόλυτη ανθεκτικότητα της ανθρωπότητας, μπορεί να είναι το λάκτισμα που απαιτείται για να συνεχίσει να αγωνίζεται, ακόμα και όταν τα πράγματα φαίνονται χαμένα», κατέληξε.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΝΕΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.