ΖΩΗ

Ο βράχος που επέστρεψε σπίτι του!

Είχε… χαθεί πριν από 200.000 χρόνια.

Στην Ολλανδία, οι ογκόλιθοι που βρέθηκαν στα βορειοανατολικά της χώρας, έχουν σχεδόν μυθική προέλευση και καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. Πώς βρέθηκαν σε μια χώρα, η οποία δεν έχει μεγάλες πέτρες ούτε για δείγμα;

«Οι γεωλόγοι ανακάλυψαν ότι αυτοί οι βράχοι έφτασαν στη σημερινή Ολλανδία την Εποχή των Παγετώνων, προερχόμενοι από τη Σκανδιναβία ή τη Σκωτία», εξηγεί ο καλλιτέχνης Μπαρτ Έισινκ Σμιτς (Bart Eysink Smeets), ο οποίος έκανε σχετική έρευνα, «επειδή είναι ωραίοι και μοιάζουν με το μοναδικό κομμάτι της αρχαίας φύσης που έχουμε στην Ολλανδία».

Όταν ο Smeets ανακάλυψε την ιδιαίτερη προέλευσή τους, θεώρησε καλό να μεταφέρει έναν από τους … περιπλανώμενους βράχους στο «σπίτι του», στην Σκανδιναβία, μετά από 200.000 χρόνια!

Στόχος του ήταν να δείξει την «περίεργη αλλά όμορφη σχέση που έχουν οι άνθρωποι στα βορειοανατολικά της Ολλανδίας με αυτούς τους ογκόλιθους».

Όπως του είπε ένας γεωλόγος το είδος του βράχου ήταν το Ålandrapakivi. «Αυτό σημαίνει ότι είναι από τα νησιά Åland, μια ομάδα νησιών μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας», λέει.

Έτσι, ξεκίνησε τη διαδικασία crowdfunding για συγκέντρωση χρημάτων, αλλά συνάντησε αρκετά προβλήματα, ανάμεσα στα οποία ήταν το τελωνείο, το οποίο απαιτούσε να πληρώσουν φόρο εισαγωγής, αυτοί που θα έπαιρναν πίσω τον βράχο.

Μετά από μακρά συζήτηση, όμως, αποφασίστηκε ότι η αξία της πέτρας ήταν μόλις 0.50 ευρώ, καθώς επέστρεφε ύστερα από 200.000 χρόνια, και έτσι ο φόρος ξεχάστηκε.

Έπειτα από αυτά, ο Bart ξεκίνησε για τα Åland, με την πέτρα σε ένα ρυμουλκούμενο, για να «κοιτάξει γύρω και να δει τι έχει αλλάξει στο τοπίο». Μάλιστα, πραγματοποίησε μια αποχαιρετιστήρια τελετή, στην οποία ο δήμαρχος έκανε μια ομιλία.

Όταν έφτασε στην πόλη Μάριεχαμν (Mariehamn), τον περίμενε ένας δημοσιογράφος, ο οποίος του πήρε συνέντευξη ζωντανά στο ραδιόφωνο, ενώ και εκεί είχε σχεδιαστεί τελετή καλωσορίσματος του βράχου…

«Ένας ποιητής είχε προετοιμάσει μια σπουδαία ιστορία για την πέτρα, κάλεσαν όλους τους ανθρώπους που ονομάζονται Sten (Stone) ως VIPs, και πήραν έναν τρομπετίστα να παίξει μουσική για την επιστροφή του παιδιού που είχε χαθεί»!

Επίσης, ο δήμαρχος της Mariehamn εκφώνησε λόγο και «όταν όλοι έφυγαν από τη σκηνή, έμεινα μόνο εγώ και ο βράχος. Ήταν παράξενο, γιατί αισθάνθηκα πραγματικά σαν να άφηνα πίσω μου έναν φίλο», λέει ο Bart, ο οποίος σκέφτεται να κάνει ένα ντοκιμαντέρ με τη μεγάλη επιστροφή…

Πηγή: It’s Nice That / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.