ΤΟΠΟΙ

Ο μοναχικός φάρος

Ο πιο απομονωμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ίσως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Photo Credit Lt. Kristopher Thornburg

Ο φάρος του Στάναρντ Ροκ βρίσκεται πάνω σε έναν βράχο στη μέση της τεράστιας λίμνης Σουπέριορ (Superior), στο Μίσιγκαν. Η πλησιέστερη γη είναι το νησί Μανίτου (Manitou), περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά.

Η ζωή ενός φαροφύλακα είναι πάντα μοναχική, αλλά για 60 χρόνια όσοι υπηρέτησαν στο Stannard Rock Light, έζησαν απερίγραπτες στιγμές παλεύοντας με τα στοιχεία της φύσης.

Ο ύφαλος, πάνω στον οποίο βρίσκεται ο φάρος, ανακαλύφθηκε το 1835 από τον καπετάνιο Charles C. Stannard, το όνομα του οποίου πήρε.

Ο Stannard είχε τρομοκρατηθεί από τον εντοπισμό του «υποβρύχιου βουνού» τόσο μακριά από την ακτή σε νερά, τα οποία θεωρούνταν απαλλαγμένα από κινδύνους.

Photo Credit Neil Harri

Η Αμερικανική Υπηρεσία Φάρων αποφάσισε ότι χρειάστηκε ένα φως ναυσιπλοΐας, αλλά δεν ήταν βέβαιη αν οποιοδήποτε είδος δομής θα μπορούσε να επιβιώσει σε ένα εκτεθειμένο βράχο με διάμετρο μικρότερη από έξι μέτρα, σε μια λίμνη διάσημη για τις άγριες θύελλες της.

Το 1868 κατασκευάστηκε ένας προσωρινός φάρος για να ελεγχθεί η σταθερότητα του βράχου. Μόνο αφού η δομή αυτή επιβίωσε από καταιγίδες και πάγους για μερικά χρόνια, οι μηχανικοί αποφάσισαν ότι θα μπορούσε να χτιστεί ένας φάρος.

Χρειάστηκαν πέντε δύσκολα χρόνια για την κατασκευή του, με τους εργαζόμενους να πηγαίνουν εκεί μόνο την άνοιξη και ουσιαστικά να επιδιορθώνουν τις ζημιές που είχαν προκαλέσει οι καταιγίδες και ο πάγος.

Ο πύργος τελικά ολοκληρώθηκε και φωτίστηκε για πρώτη φορά το 1882. Έχει ύψος 24 μέτρων και επτά ορόφους, από το μαγειρείο και την κουζίνα, στο βασικό επίπεδο με τα υπνοδωμάτια, τη βιβλιοθήκη και τα δωμάτια των φακών.

Η ζωή σε αυτό το απομακρυσμένο φυλάκιο ήταν μοναχική και σκληρή. Οι φύλακες δεν είχαν το δικαίωμα να πάρουν εκεί συζύγους, φίλες και οικογένειες.

Ο Λιούις Γουίλκς (Louis Wilks), ο οποίος ήταν φύλακας του φάρου για είκοσι χρόνια από το 1936 έως το 1956, πέρασε 99 διαδοχικές ημέρες στον βράχο, ένα κατόρθωμα που κανένας άλλος δεν μπόρεσε να προσεγγίσει.

Οι φύλακες έφευγαν για τα σπίτια τους στο τέλος της ναυτιλιακής περιόδου, στις αρχές Δεκεμβρίου, και επέστρεφαν τον Μάρτιο, βρίσκοντας τον φάρο σκεπασμένο με ένα παχύ στρώμα πάγου. Αφού τον καθάριζαν με αλυσοπρίονα, ξεκινούσαν τη λειτουργία του.

Το 1913 ολόκληρος ο φάρος εγκλωβίστηκε σε 4 μέτρα πάγου και χρειάστηκε μια ομάδα 12 ατόμων για τη διάσωση των φυλάκων.

Μια άλλη φορά, το 1904, η αλιευτική εταιρεία που είχε προσληφθεί για να πάρει τους φύλακες από το Stannard Rock,έστειλε το σκάφος της δύο εβδομάδες αργότερα. Μέχρι τότε οι τέσσερις φύλακες είχαν καταναλώσει όλες τις προμήθειες και ήταν έτοιμη να αυτοκτονήσουν, από την απόγνωση.

Photo Credit Marinas.com

Η πρώτη πραγματική τραγωδία έπληξε τον βράχο τη νύχτα της 18ης Ιουνίου 1961, όταν μια τεράστια έκρηξη δεξαμενών βενζίνης και προπανίου, που χρησιμοποιούνταν για την τροφοδοσία του φάρου, σκότωσε έναν 35χρονο και τραυμάτισε άλλους τρεις φύλακες .

Την επόμενη χρονιά, ο φάρος έγινε αυτοματοποιημένος. Πλέον, είναι πλέον κλειστός για το κοινό και μπορεί να τον δει κανείς μόνο από πλοίο ή από ψηλά.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΤΟΠΟΙ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.