ΕΡΕΥΝΑ

Παραγωγή οξυγόνου από σεληνιακή σκόνη!

Είναι το πρώτο βήμα για τον αποικισμό του φεγγαριού;

Εικόνα P. Carril/ESA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει δημιουργήσει τον εξοπλισμό, για να αρχίσει να παράγει οξυγόνο από τη σκόνη του φεγγαριού, με σκοπό μια βιώσιμη εγκατάσταση με αέρα στη Σελήνη.

Αν και το φεγγάρι δεν έχει ατμόσφαιρα, έχει φορτία οξυγόνου αναμεμιγμένα με τη σκόνη στην σεληνιακή επιφάνεια, με τη μορφή οξειδίων.

Photo Credit ESA

«Η ύπαρξη οξυγόνου από πηγές που βρέθηκαν στη Σελήνη θα ήταν προφανώς χρήσιμη για τους μελλοντικούς σεληνιακούς αποίκους, τόσο για την αναπνοή όσο και για παραγωγή καυσίμων πυραύλων», λέει η Beth Lomax του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, ερευνήτρια, η οποία εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ESTEC).

Το σημερινό υλικό, το οποίο είναι προσομοίωση της σεληνιακής σκόνης, βρίσκεται σε ένα εργαστήριο στο Noordwijk στην Ολλανδία. Το επόμενο βήμα είναι να τελειοποιηθεί, να μειωθεί η θερμοκρασία λειτουργίας και να εκσυγχρονιστεί ο σχεδιασμός, προκειμένου να δημιουργηθεί μια φορητή έκδοση του συστήματος, η οποία θα μπορούσε να μεταφερθεί μια μέρα στο φεγγάρι.

Photo Credit ESA

Με βάση τα δείγματα που έφεραν πίσω από τη Σελήνη οι αστροναύτες, αποδεικνύεται ότι αυτή η σκόνη, η οποία ονομάζεται regolith, αποτελείται από 40 έως 45 % οξυγόνο.

Αυτή η μείξη σκόνης, βράχων και βρωμιάς, είναι το μοναδικό άφθονο στοιχείο του δορυφόρου της Γης, το οποίο είναι απίστευτα σημαντικό για το μέλλον του ανθρώπου και τα σχέδια αποικισμού του φεγγαριού.

Photo Credit ESA

Ωστόσο, το οξυγόνο δεσμεύεται ως οξείδια, τα οποία παίρνουν τη μορφή ορυκτών ή γυαλιού και όχι την ιδανική μορφή για να μετατραπούν σε έναν μεγάλο πνεύμονα αέρα.

Στα πειράματα που διεξάγονται με προσομοίωση σκόνης, η εξαγωγή οξυγόνου γίνεται με ηλεκτρόλυση σε τετηγμένο άλας, όπου οι σεληνιακοί βράχοι τοποθετούνται σε μεταλλικό δοχείο με αλάτι χλωριούχου ασβεστίου, το οποίο θερμαίνεται στους 950 βαθμούς Κελσίου.

Photo Credit ESA

Το regolith παραμένει κάπως στερεό σε αυτή τη θερμοκρασία, όμως, περνώντας ένα ρεύμα μέσα από τη θερμαινόμενη σκόνη, απελευθερώνεται το οξυγόνο, το οποίο περιέχεται στο εσωτερικό.

Προς το παρόν, ο κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό σεληνιακό πρωτότυπο έτοιμο για δοκιμές μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Photo Credit ESA

Τέτοια έργα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συνεργασίας NASA και ESA στο Διάστημα, καθώς οι οργανισμοί εργάζονται για «μια συνεχή ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη και ίσως μια μέρα στον Άρη».

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.