ΕΡΕΥΝΑ

Ο παγωμένος βόρειος πόλος του Άρη

Εκπληκτική ερυθρόλευκη εικόνα…

Εικόνα ESA/DLR/FU Berlin

Μια νέα φωτογραφία από το διαστημικό σκάφος Mars Express της ESA δείχνει πόσο όμορφος και έρημος μπορεί να εμφανιστεί ο Άρης. Επισημαίνει επίσης κάποια από τις φυσικές διαδικασίες που διαμορφώνουν την επιφάνεια του πλανήτη.

Η εικόνα δείχνει τη βόρεια πολική περιοχή και διαθέτει λαμπερά μπαλώματα πάγου, βαθιές σκούρες κοιλότητες και ενδείξεις καταιγίδων και ισχυρών ανέμων.

Από όλους τους πλανήτες στο Ηλιακό Σύστημα, οι εποχές του Άρη μοιάζουν περισσότερο με τη Γη, αν και η κάθε περίοδος του Άρη είναι περίπου διπλάσια από αυτήν στη Γη.

Ο βόρειος πόλος περνά πολλές αλλαγές καθ’όλη τη διάρκεια των εποχών. Η περιοχή καλύπτεται από στρώματα πάγου, τα οποία αντιμετωπίζουν λεπτές μετατοπίσεις, τόσο στη σύνθεση, όσο και στην έκτασή τους.

Τα παχιά στρώματα πάγου καλύπτουν την περιοχή καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Στη συνέχεια, τον χειμώνα, όταν η θερμοκρασία πέφτει στους -143 βαθμού Κελσίου, το διοξείδιο του άνθρακα παγώνει και σχηματίζει ένα στρώμα πάνω από τον πάγο του νερού.

Εικόνα ESA/DLR/FU Berlin

Αυτό το στρώμα του κατεψυγμένου CO2 μπορεί να έχει πάχος έως και 2 μέτρα. Ταυτόχρονα, σχηματίζονται σύννεφα διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία μπορούν να κρύψουν το έδαφος.

Ευτυχώς, το Mars Express Orbiter διαθέτει μια εξαιρετικά ισχυρή έγχρωμη κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία ονομάζεται High Resolution Stereo Camera (HRSC) και απαθανατίζει ολόκληρη την επιφάνεια του Άρη.

Συγκεκριμένα, καταγράφει εικόνες σε ανάλυση σαν να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 μέτρων!

Μέσα στο HRSC υπάρχει ένα άλλο κανάλι που ονομάζεται Κάμερα Super Resolution (SRC), η οποία μπορεί να τραβήξει εικόνες σε ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση σαν να είναι σε απόσταση 2,3 μέτρων!

Το SRC χρησιμοποιείται σε επιλεγμένες περιοχές του Άρη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι άνεμοι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία αυτής της ασυνήθιστης εικόνας, καθώς μεταφέρουν αέρα μεγαλύτερης πυκνότητας σε χαμηλότερα ύψη.

Εικόνα Mars Global Surveyor/NASA/JPL/Malin Space Science Systems

Ταυτόχρονα, ο πλανήτης περιστρέφεται, δημιουργώντας το φαινόμενο Coriolis, το οποίο δημιουργεί ένα σπειροειδές μοτίβο που εκπέμπεται από το κέντρο του βόρειου πόλου.

Στη Γη, η δύναμη Coriolis είναι εμφανής στο σχηματισμό τυφώνων και άλλων καιρικών φαινομένων.

Ο πρωταρχικός σκοπός του HRSC στο Mars Express είναι να μελετήσει τις επιφανειακές διεργασίες του Άρη με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των ανέμων και των καταιγίδων, καθώς και τις εποχιακές αλλαγές στους πόλους.

Τα στρώματα πάγου στους πόλους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες. Πιθανόν να κατέχουν ενδείξεις για το πώς άλλαξε το κλίμα του πλανήτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Το διαστημικό σκάφος Mars Express περιστρέφεται γύρω από τον Άρη από το 2003.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.