ΕΡΕΥΝΑ

Σαν να χτυπήθηκαν από δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες είναι οι ωκεανοί!

Τόσο πολύ έχει ανέβει η θερμοκρασία τους τα τελευταία χρόνια…

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης σχετικά με την κλιματική κρίση και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Advances In Atmospheric Sciences, η κατάσταση χειροτερεύει και όσα ζούμε είναι η κορυφή του παγόβουνου για όσα πρόκειται να έρθουν…

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ωκεανοί της Γης έσπασαν ρεκόρ το 2019, καθώς ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη συνέχισε να επιταχύνεται.

Μάλιστα, οι επιστήμονες σοκάρουν, αναφέροντας ότι ο ρυθμός θερμότητας που εισάγεται στους ωκεανούς του πλανήτη τα τελευταία 25 χρόνια, είναι ισοδύναμος με την ενέργεια, η οποία παράγεται από 3,6 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες!

Η αλλαγή του κλίματος συνέβαλε στην ταχεία άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας του αέρα από τη δεκαετία του 1950, με το 2016 να είναι το θερμότερο έτος.

Η μελέτη χαρτογραφεί τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης στους ωκεανούς, ενώ το 2019 ήταν η πιο καυτή χρονιά των νερών στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία, με αύξηση κατά 0.075 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του διαστήματος 1981-2010.

Οι ωκεανοί παρέχουν μια καλή εικόνα για τη υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς παγιδεύουν πάνω από το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας, η οποία αποθηκεύεται στη Γη, λένε οι επιστήμονες.

«Αυτή η μέτρηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι αδιαμφισβήτητη και αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεν υπάρχουν εύλογες εναλλακτικές λύσεις πέραν των ανθρώπινων εκπομπών αερίων, που παγιδεύουν θερμότητα, για να εξηγήσουν αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Λίλινγκ Τσενγκ (Lijing Cheng), κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Για να φτάσουν στα σημερινά επίπεδα, οι ωκεανοί έχουν απορροφήσει ενέργεια ίση με 228,000,000,000,000,000,000,000 (228 sextillion) Τζάουλ.

«Είναι πραγματικά πολλά τα μηδενικά σε αυτόν τον αριθμό», δήλωσε ο Cheng, αναπληρωτής καθηγητής στο Διεθνές Κέντρο Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Η ποσότητα θερμότητας στους ωκεανούς τα τελευταία 25 χρόνια ισοδυναμεί με 3,6 δισεκατομμύρια εκρήξεις ατομικών βομβών, σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα».

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα με νέες μεθόδους ανάλυσης σύγκρισης των τάσεων της θερμότητας με στοιχεία από τη δεκαετία του 1950, και διαπίστωσαν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρήθηκαν τα πιο θερμά αποτελέσματα.

«Είναι κρίσιμο να καταλάβουμε πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγματα», δήλωσε ο Τζον Έιμπραχαμ (John Abraham), συν-συγγραφέας και καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του St Thomas, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το κλειδί για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι στους ωκεανούς, καθώς εκεί καταλήγει η συντριπτική πλειονότητα της θερμότητας. Αν θέλετε να κατανοήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα πρέπει να μετρήσετε τη θέρμανση των ωκεανών».

Και πρόσθεσε ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πραγματική και χειροτερεύει. Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για αυτό που πρόκειται να έρθει». Ως αποτροπή της κατάστασης θεωρεί ότι είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Παράλληλα με τις μακροπρόθεσμες τάσεις, οι ξαφνικές εκρήξεις ζέστης μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα των ωκεανών.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν, επίσης, ότι τα καυτά σημεία στους ωκεανούς θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις καταιγίδες.

Πηγή: Independent / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.