ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Αρπακτικά πουλιά βάζουν φωτιές!

Στόχος τους είναι να βγάλουν τα θηράματα τους στο ξέφωτο…

Μια παράμετρος που δεν είναι γνωστή από τις δραστηριότητες πουλιών κατά τη διάρκεια πυρκαγιών, διαπίστωσαν και επισημαίνουν ορνιθολόγοι στην Αυστραλία.

Τρία είδη αρπακτικών πουλιών, ο μαύρος αετός (Milvus migrans), ο σφυριχτός αετός (Haliastur sphenurus) και το καφέ γεράκι (Falco berigora) συναθροίζονται τακτικά κοντά στις άκρες των πυρκαγιών, εκμεταλλευόμενα την έξοδο μικρών ερπετών, θηλαστικών, πτηνών και εντόμων, για να τα φάνε.

Μάλιστα, παίρνουν κλαδιά με φωτιά και τα μεταφέρουν σε χώρους που δεν έχει ξεσπάσει πυρκαγιά, προκειμένου να βγάλουν από τις κρυψώνες τα θηράματα τους…

«Σε ένα ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς ή και έξω από αυτό, τα αρπακτικά παίρνουν φλεγόμενα κλαδιά και τα μεταφέρουν σε άκαυτη περιοχή χόρτου, ξεκινώντας νέα φωτιά», λέει ο Μπομπ Γκόσφορντ (Bob Gosford), ορνιθολόγος, ο οποίος συγκέντρωσε μαρτυρίες για το θέμα.

Επισημαίνει, πάντως, ότι η προσπάθεια των πουλιών για νέα πυρκαγιά «δεν είναι πάντα επιτυχής, αλλά μερικές φορές οδηγεί σε ανάφλεξη».

Οι παρατηρητές αναφέρουν τόσο μεμονωμένες, όσο και συνεργατικές προσπάθειες των πτηνών. Αυτή η συμπεριφορά είναι ευρέως γνωστή στους ντόπιους στη Βόρεια Επικράτεια της χώρας», γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό Journal of Ethnobiology.

Ο Gosford επισημαίνει, μεταξύ άλλων, δύο συγκεκριμένες πυρκαγιές, οι οποίες προκλήθηκαν από πουλιά που μετέφεραν τις φλόγες.

«Οι περισσότερες από τις ομάδες των Αβορίγινων είναι απολύτως άνετες με την ιδέα ότι αυτό συμβαίνει, καθώς για πολλούς ανθρώπους, είναι αποδεκτό ως γεγονός», λέει.

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες, ωστόσο, έχουν δείξει μια απροθυμία να δεχτούν τις παρατηρήσεις των Αβορίγινων Αυστραλών, γεγονός που εξηγεί γιατί αυτή η φαινομενικά ευρέως διαδεδομένη συμπεριφορά, δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά μέχρι τώρα.

Για το σκοπό αυτό, ο Gosford και οι συν-συγγραφείς της έρευνας, πέρασαν έξι χρόνια, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 20 μάρτυρες από παραδοσιακούς ιδιοκτήτες, διαχειριστές γης, μέχρι και ιθαγενείς, για να καταδείξουν τους «ιπτάμενους εμπρηστές»…

Έως τώρα οι άνθρωποι και οι κεραυνοί θεωρούνταν ως οι μόνοι φορείς πυρκαγιάς στην Αυστραλία, αλλά τώρα υπάρχει «λόγος να επανεξετάσουμε την κατανόηση της ιστορίας της πυρκαγιάς και πώς λειτουργεί η φωτιά στο τοπίο», καταλήγει ο Gosford.

Πηγή: Cosmos / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.