ΕΡΕΥΝΑ

Τα εκπληκτικά «λουλούδια» των βακτηρίων

Δείτε τον απίστευτο συνδυασμό τους μέσα σε ένα τρυβλίο Πέτρι.

Το Escherichia coli αναπτύσσεται αρκετά αργά, αλλά σταθερά σε συστάδες. Το Acinetobacter baylyi, από την άλλη πλευρά, κινείται γρήγορα, εξαπλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις μέχρι να καλύψει ολόκληρο το πιατάκι σε 24 ώρες.

Αλλά τι συμβαίνει όταν τα βάζετε σε ένα τρυβλίο αναμειγμένα; Τότε, συμβαίνει κάτι θαυμάσιο… Συνδυάζονται για να εξαπλωθούν προς τα έξω με ένα μοτίβο σαν λουλούδι που ανοίγει!!!

Η ανακάλυψη αυτή έγινε αρκετά τυχαία και οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν τη δυναμική της βακτηριακής ανάπτυξης, για να καταλάβουν πώς γίνεται το σχέδιο, το οποίο διαπίστωσαν.

«Στην πραγματικότητα είχαμε ανάμειξη αυτών των δύο βακτηριακών ειδών για ένα άλλο έργο, αλλά ένα πρωί βρήκα ένα μυστηριώδες μοτίβο λουλουδιών σε ένα πιάτο Πέτρι, όπου μια μέρα νωρίτερα είχα βάλει ένα σταγονίδιο του μίγματος», δήλωσε βιοφυσικός Λιγιάνγκ Σιόνγκ (Liyang Xiong) του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια.

«Η ομορφιά του μοτίβου με εξέπληξε και άρχισα να αναρωτιέμαι πώς τα βακτηριακά κύτταρα θα μπορούσαν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για να γίνουν καλλιτέχνες»…

Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι ένα διασκεδαστικό αποτέλεσμα, αλλά η έρευνα έχει και ένα πρακτικό όφελος, καθώς μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα περίπλοκα πρότυπα, τα οποία παρατηρούνται στις βακτηριακές αποικίες στο φυσικό περιβάλλον.

Επίσης, υπάρχουν πιθανά οφέλη για την υγεία. Τα βακτήρια μπορεί να είναι ένα τεράστιο πρόβλημα όταν πρόκειται για μακροχρόνιες ιατρικές συσκευές και εμφυτεύματα, όπως βηματοδότες και καθετήρες.

Αλλά μελετώντας τα πρότυπα των πολλαπλών βακτηρίων που εμφανίζονται μαζί, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλάβουν τρόπους για την αντιμετώπιση του θέματος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο eLife.

Βίντεο UC San Diego Research Affairs

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.