ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η θάλασσα που στροβιλίζεται και είναι γεμάτη φύκια

Δεν μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη.

Photo Credit Oliver S

Η θάλασσα του Σαργκάσο (Sargasso Sea) στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, κοντά στην Καραϊβική, δεν έχει ακτές, αλλά αποτελείται από τέσσερα ρεύματα, τα οποία στροβιλίζονται δεξιόστροφα γύρω από τις Βερμούδες, σχηματίζοντας ένα τεράστιο «υδρομασάζ».

Αλλά το πιο καθοριστικό χαρακτηριστικό της Sargasso είναι η παρουσία ενός φυκιού, το οποίο ονομάζεται sargassum, και δημιουργεί ένα «χαλί» στην επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο εκτείνεται σε χιλιάδες χιλιόμετρα.

Η Θάλασσα πήρε το όνομα της από αυτό το είδος φυκιού, και αναφέρεται για πρώτη φορά έτσι από Πορτογάλους ναυτικούς, στις αρχές του 15ου αιώνα.

Ωστόσο, μπορεί να ήταν γνωστή πολύ νωρίτερα, καθώς ένα ποίημα του συγγραφέα Rufus Festus Avienus του τέλους του 4ου αιώνα, περιγράφει ένα τμήμα του Ατλαντικού που καλύπτεται με φύκια.

Photo Credit S.Borisov

Σύμφωνα με μια μελέτη, 122 διαφορετικά είδη ψαριών, καθώς και θαλάσσιες χελώνες, χέλια, ιππόκαμποι, καβούρια, γαρίδες και σαλιγκάρια, βρίσκουν καταφύγιο κάτω από τα «χαλιά» των φυκιών, τα οποία με τη σειρά τους τρέφονται από τα περιττώματα αυτών των οργανισμών.

Κάποιες περιοχές της θάλασσας Sargasso περιλαμβάνουν και το μυθικό Τρίγωνο των Βερμούδων, ενώ από την εποχή του Κολόμβου που περνούσαν από εκεί, δύσκολα μπορούσαν να κινηθούν λόγω των φυκιών αλλά και της έλλειψης ισχυρού ανέμου.

Photo Credit S.Borisov

Την τελευταία δεκαετία, το sargassum στη θάλασσα έχει αναπτυχθεί γρήγορα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα, τα μεγάλα «χαλιά» των φυκιών ξεπερνούν σε μήκος τα οκτώ χιλιάδες χιλιόμετρα.

Αυτός ο μικροοργανισμός φτάνει στην ξηρά, στις παραλίες του τροπικού Ατλαντικού, της Καραϊβικής και του Κόλπου του Μεξικού σε τεράστιες ποσότητες, όπου σαπίζει και εκπέμπει άσχημη οσμή.

Photo Credit S.Borisov

Σύμφωνα με μια μελέτη, την άνοιξη και το καλοκαίρι, ο Αμαζόνιος απορροφά θρεπτικά συστατικά, ευνοώντας τα στοιχεία τα οποία καταλήγουν στον ωκεανό και βοηθούν την ανάπτυξη φυκιών.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.