ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί έχουμε δακτυλικά αποτυπώματα;

Τι διαπίστωσαν ερευνητές.

Τα δακτυλικά αποτύπωμα είναι η ταυτότητα των ανθρώπων και όλοι γνωρίζουμε την αξία που έχουν σε εγκληματολογικές έρευνες ή σε αναζητήσεις προσώπων. Ωστόσο, αυτό δεν δίνει απάντηση στο ερώτημα, γιατί έχουμε δακτυλικά αποτυπώματα και ποιο βιολογικό σκοπό εξυπηρετούν;

«Οι άνθρωποι είχαν δύο ιδέες για τα δακτυλικά αποτυπώματα: ότι βοηθούν στη βελτίωση της πρόσφυσης και ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της αντίληψης των επαφών», δήλωσε ο Ρόλαντ Έμος (Roland Ennos), βιολόγος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Χαλ της Αγγλίας.

Ο Ennos πέρασε μέρος της καριέρας του διερευνώντας την πρώτη ιδέα – ότι δηλαδή τα δακτυλικά αποτυπώματα μας δίνουν τη δυνατότητα να πιάνουμε καλύτερα τα αντικείμενα.

Ένα από τα στοιχεία που υποστηρίζουν οι οπαδοί αυτής της θεωρίας είναι ότι τα δάχτυλα μπορεί να λειτουργούν σαν τα ελαστικά στα αυτοκίνητα, των οποίων η ευλύγιστη φύση τους επιτρέπει να προσαρμόζονται στην επιφάνεια στην οποία κινούνται.

Σε πειράματα τα οποία έκανε ο Ennos και συνάδελφοι του, αποκαλύφτηκε ότι «η πραγματική περιοχή επαφής μειώθηκε από τα δακτυλικά αποτυπώματα». Με άλλα λόγια, σε σύγκριση με το λείο δέρμα που καλύπτει το υπόλοιπο σώμα, τα δακτυλικά αποτυπώματα μειώνουν την τριβή, τουλάχιστον στις λείες επιφάνειες.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορεί να μας βοηθήσουν να πιάσουμε επιφάνειες σε υγρές συνθήκες ή για να σταματήσουν τα χέρια μας να γλιστρήσουν σε μια επιφάνεια.

Αλλά υπάρχει και η άλλη θεωρία, η οποία υποστηρίζει ότι ο ρόλος των δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει σχέση με την ενίσχυση της επαφής.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Ζορζ Ντεμπρεγκάς (Georges Debrégeas), φυσικός-βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι, σκεπτόταν την έλλειψη μιας οριστικής θεωρίας για το λόγο που έχουμε δακτυλικά αποτυπώματα.

Όμως, αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν ο πιθανός ρόλος τους στην επαφή.

Τα δάχτυλά μας περιέχουν τύπους μηχανικών υποδοχέων, ή κυττάρων, που ανταποκρίνονται στη μηχανική διέγερση, όπως η αφή.

Αυτοί οι μηχανικοί υποδοχείς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε μικροσκοπικές δονήσεις μιας ακριβούς συχνότητας – 200 hertz – και έτσι βοηθούν να δώσουμε στις άκρες των δακτύλων την ακραία ευαισθησία τους. Ο Debrégeas αναρωτήθηκε εάν τα δακτυλικά αποτυπώματα βελτίωσαν αυτήν την ευαισθησία.

Για να το ανακαλύψει, ο ίδιος και οι συνεργάτες του έκαναν ένα πείραμα από το οποίο προέκυψε ότι τα δακτυλικά μας αποτυπώματα διοχετεύουν αυτούς τους κραδασμούς σε αισθητήρες κάτω από το δέρμα.

Με την ενίσχυση αυτής της λεπτής και λεπτομερούς αισθητήριας πληροφορίας, η θεωρία είναι ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα αυξάνουν την απτική μας ευαισθησία.

Πηγή: Live Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.