ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σπάνιοι κρύσταλλοι θαμμένοι κάτω από αλάτι

Εσωτερικά θυμίζουν κλεψύδρες…

Στην κομητεία Αλφάλφα (Alfalfa), στη βορειοδυτική Οκλαχόμα, βρίσκονται οι Μεγάλες Πεδιάδες Αλατιού (Great Salt Plains), όπου βρίσκονται θαμμένοι κρύσταλλοι  σεληνίου, ενός χημικού στοιχείου, το οποίο σπάνια βρίσκεται ελεύθερο στη φύση.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι η μοναδική στον κόσμο, όπου μπορεί κάποιος να τους εντοπίσει αφού σκάψει λίγα μέτρα κάτω από στρώματα αλατιού, τα οποία καλύπτουν έκταση 17.000 τετραγωνικών μέτρων.

Οι πεδιάδες αλατιού δημιουργήθηκαν όταν αποξηράνθηκε η λίμνη που τις κάλυπτε. Οι κρύσταλλοι μπορεί να σχηματιστούν πολύ γρήγορα, όταν πέφτουν στην περιοχή μεγάλες ποσότητες γλυκών υδάτων με τη μορφή καταιγίδων ή πλημμυρών. Παράλληλα, επηρεάζονται από το περιβάλλον, στο οποίο αναπτύσσονται.

Το χρώμα τους είναι σοκολατί λόγω της παρουσίας οξειδίου του σιδήρου στο έδαφος. Εφόσον σχηματίζονται σε υγρό έδαφος, τα σωματίδια άμμου και αργίλου περιέχονται μέσα στους κρυστάλλους, δίνοντας την αίσθηση της κλεψύδρας. Αυτή η εμφάνιση είναι αποκλειστικό προνόμιο της συγκεκριμένης περιοχής.

Μερικοί από τους κρυστάλλους έχουν μήκος πάνω από 15 εκατοστά και αποτελούν πολυδιάστατους συνδυασμούς ορυκτών, ενώ το βάρος τους φτάνει μέχρι και τα 38 κιλά.

Αυτοί οι σπάνιοι και όμορφοι κρύσταλλοι θεωρούνται περιουσιακό στοιχείο της Οκλαχόμας, ενώ οι μεγάλες πεδιάδες αλατιού είναι ένα προστατευόμενο πάρκο.

Όμως, κάθε χρόνο από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, ανοίγει το δυτικό άκρο των μεγάλων πεδιάδων αλατιού, για τους συλλέκτες από ολόκληρη την Αμερική.

Οι Αρχές επιτρέπουν σε όσους σκάβουν εκεί να συγκεντρώσουν έως 10 κιλά κρυστάλλων, τους οποίους απαγορεύεται να πουλήσουν και τους έχουν μόνο για για προσωπική χρήση.

Πληροφορίες και εικόνες από Charismatic Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.