ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προσωπικότητες;

Τι είναι αυτό που μας ξεχωρίζει από τους άλλους…

Ο καθένας έχει κάποιες προτιμήσεις, αντιπάθειες, ιδιορρυθμίες και ιδιοσυγκρασίες – όλες τις ιδιότητες που αποτελούν την προσωπικότητά μας, τα στοιχεία που φτιάχνουν τον εαυτό μας.

Το γεγονός ότι όλοι έχουν μοναδικές προσωπικότητες κάνουν τη ζωή πιο ενδιαφέρουσα ή, μερικές φορές, πιο δύσκολη.

Αλλά, από πού προέρχονται οι προσωπικότητες και γιατί είναι τόσο διαφορετικές;

Τα τελευταία 25 χρόνια, οι ψυχολόγοι έχουν βρει ότι οι προσωπικότητες συσσωρεύονται γύρω από πέντε βασικά χαρακτηριστικά, που ονομάζονται τα «Πέντε Μεγάλα». Ο καθένας μπορεί να περιγραφεί ως έχων ποικίλα επίπεδα ειλικρίνειας, συνείδησης, ευεξίας, νευρωτισμού και εξωστρέφειας.

Σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, οι άνθρωποι δεν περιορίζονται σε ορισμένους τύπους προσωπικότητας. Συνήθως, κανείς δεν είναι εξολοκλήρου εξωστρεφής ή εσωστρεφής. Αν και μια μειονότητα μπορεί να βρίσκεται στα άκρα ενός χαρακτηριστικού, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κάπου στη μέση.

Η προσωπικότητα δεν περιορίζεται στον άνθρωπο. Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα έμβια όντα, από τα μυρμήγκια μέχρι τους πιθήκους, έχουν προσωπικότητες που περιγράφονται επίσης από τα «Πέντε Μεγάλα». Η οικουμενικότητα της προσωπικότητας δείχνει μια εξελικτική προέλευση.

Για παράδειγμα, η συνείδηση ​​περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως ο σχεδιασμός και η συζήτηση, οι οποίες είναι σημαντικές μεταξύ των πρωτευόντων θηλαστικών για τη φροντίδα των απογόνων, την επιλογή των συντρόφων και τη διαβίωση σε ομάδες.

Η εξέλιξη μπορεί να εξηγήσει γιατί οι προσωπικότητες ποικίλουν τόσο πολύ. Ανάλογα με την κατάσταση, κάθε ένα από τα «Πέντε Μεγάλα»  μπορεί να είναι επωφελές.

Επειδή ο κόσμος είναι τόσο απρόβλεπτος, κάθε πτυχή, κάθε χαρακτηριστικό προσωπικότητας, μπορεί να είναι χρήσιμο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, οπότε αντί να εξελίσσουμε ένα μόνο είδος προσωπικότητας που είναι βέλτιστο για κάθε κατάσταση, έχουμε μεγάλη ποικιλία.

Μια εξελικτική ρίζα της προσωπικότητας σημαίνει ότι τα γνωρίσματα πρέπει να κληρονομούνται. Επομένως, είτε θέλετε να το παραδεχτείτε είτε όχι, μεγάλο μέρος της προσωπικότητάς σας προέρχεται από τους γονείς σας.

Στην πραγματικότητα, για τους ανθρώπους, περίπου οι μισές από τις διαφορές στην προσωπικότητα είναι γενετικές, λένε οι ερευνητές. Η υπόλοιπη ποικιλία στην προσωπικότητα προέρχεται από το περιβάλλον σας, όπως οι εμπειρίες της ζωής και η σειρά γεννήσεων.

Για παράδειγμα, οι πρωτότοκοι τείνουν να είναι πιο δυναμικοί, ενώ οι δευτερότοκοι να είναι πιο αστείοι, οι νεότεροι αδελφοί χρησιμοποιούν το χιούμορ για να διαχέουν τη δύναμη που έχουν οι μεγαλύτεροι πάνω τους…

Όχι μόνο το περιβάλλον διαμορφώνει το ποιος είσαι, αλλά μπορείτε, σε κάποιο βαθμό, να προσαρμόσετε την προσωπικότητά σας στην περίσταση.

Μπορείτε να είστε πιο εξωστρεφής  σε ένα πάρτι και πιο ευχάριστος στο σπίτι με την οικογένειά σας. Αλλά μπορείτε επίσης να είστε εσωστρεφής, αν πρέπει να εστιάσετε στην εργασία ή επιθετικός όταν παίζετε ένα ανταγωνιστικό άθλημα.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό σημαίνει ότι οι προσωπικότητες μπορούν να αλλάξουν. «Τα γονίδια μας αποτελούν σημείο εκκίνησης για την προσωπικότητα και μένουν μαζί μας καθώς μεγαλώνουμε», λένε οι ψυχολόγοι.

«Όσο μεγαλώνουμε, έχουμε όλο και περισσότερες εμπειρίες ζωής και υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες να απομακρυνθούμε από τα γενετικά σημεία εκκίνησης».

Για παράδειγμα, όταν τα παιδιά γίνονται έφηβοι, βιώνουν μια προσωρινή μείωση της ευγένειας και της ευσυνειδησίας. Είναι πιο αιχμηροί και χαλαρότεροι.

Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν από την πρώιμη ενηλικίωση έως τη μέση ηλικία, οι δοκιμές και οι δοκιμασίες της ζωής – αυξημένες ευθύνες, προσωπικές σχέσεις και τα παρόμοια – τους κάνουν πιο ευχάριστους, πιο συνειδητούς, πιο συναισθηματικά σταθερούς και λιγότερο νευρωτικούς.

Έτσι, ενώ η προσωπικότητα μπορεί να κάνει το ποιος είστε, δεν θα κάνει απαραίτητα το ποιος θα είστε.

Πηγή: Live Science / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.