ΜΟΥΣΕΙΑ

Υποβρύχια μουσεία με παλιά ναυάγια

Δημιουργήθηκαν στη θάλασσα της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Κάτω από 15 μέτρα νερού βρίσκονται εκθεσιακά μουσεία διαφορετικά από τα άλλα. Για χρόνια, αρχαιολόγοι από το Κέντρο Υποβρύχιων Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα (Indiana University’s Center for Underwater Science) συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση της Δομινικανής Δημοκρατίας, για να μελετήσουν τα ιστορικά ναυάγια των ακτών της.

Συνεργάστηκαν, ακόμα, για να ανοίξουν μια σειρά δημόσιων ναυτικών αρχαιολογικών πάρκων – ουσιαστικά ιστορικών μουσείων διοραμάτων κάτω από τα κύματα. Το τελευταίο από αυτά βρίσκεται κοντά στο Σάντο Ντομίνγκο (Santo Domingo), την πρωτεύουσα της χώρας.

Το νέο «Ζωντανό Μουσείο στη Θάλασσα», όπως ονομάζεται, είναι το ναυάγιο ενός ισπανικού εμπορικού σκάφους του «Nuestra Señora de Begoña», το οποίο έπεσε σε καταιγίδα το 1725, ενώ έκανε λαθρεμπόριο αργύρου.

Σε κάθε μουσείο μεταφέρονται αντικείμενα τα οποία έχουν βρεθεί και επιμεληθεί οι αρχαιολόγοι, ενώ τοποθετούνται και τσιμεντένιες πλάκες για το κάθε ναυάγιο.

Τα άλλα υποθαλάσσια μουσεία περιλαμβάνουν ισπανικές γαλέρες στον κόλπο Σαμάνα (Samana) στη βόρεια ακτή και τα ναυάγια των πλοίων «Captain Kidd», «Quedagh Merchant», στη νότια ακτή.

Τα πάρκα έχουν δημιουργηθεί – χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό πραγματικών αντικειμένων και αντιγράφων – για να μοιάζουν με ένα πραγματικό ναυάγιο, στους δύτες, οι οποίοι θα θελήσουν να τα εξερευνήσουν.

Το κυνήγι του θησαυρού παραμένει νόμιμο στα Δομινικανά ύδατα, υπό την προϋπόθεση ότι τα μισά από τα αντικείμενα που ανακαλύπτονται σε μια τοποθεσία να δίνονται στην κυβέρνηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αντικείμενα αυτά, αποθηκευμένα σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις, έχουν επιστρέψει υποβρύχια στα πάρκα περιμένοντας επισκέπτες, για να τα δουν.

Πηγή: Atlas Obscura / Photo Credit  Indiana University’s Center for Underwater Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.