ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Κτίριο με καθρέφτες!

Είναι σαν κουρτίνα που το καλύπτει…

Το  στούντιο Foster Associates έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει αυτό το επαναστατικό κτίριο της ασφαλιστικής εταιρείας Willis Faber & Dumas, στο Ίπσγουίτς (Ipswich) της Βρετανίας, το οποίο είναι από τα πρώτα της λεγόμενης αρχιτεκτονική υψηλής τεχνολογίας, και ολοκληρώθηκε το 1975.

Το τριώροφο μπλοκ στο οποίο εργάζονται 1.300 άνθρωποι καταλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή και είναι τυλιγμένο σε γυάλινο τοίχο που αντανακλά τα γύρω κτίρια.

Οι ηλιακοί υαλοπίνακες, κάθε δύο τετραγωνικά μέτρα, συνδέονται με γωνιακά εξαρτήματα, στη συνέχεια είναι κολλημένα με σιλικόνη, σχηματίζοντας μια κουρτίνα ύψους τριών ορόφων, η οποία αιωρείται από μια λωρίδα σύσφιξης στο επίπεδο οροφής.

Ένα διακριτικό σύστημα γυάλινων πτερυγίων σε κάθε επίπεδο δαπέδου παρέχει την απαραίτητη αντοχή στον άνεμο. Μέχρι σήμερα η γυάλινη επιφάνεια εμφανίζεται σχεδόν μαύρη και αντικατοπτρίζει ένα κατακερματισμένο κολάζ των παλαιών κτιρίων της πόλης, ενώ τη νύχτα «διαλύεται» για να αποκαλύψει τη δραστηριότητα στο εσωτερικό.

Στο εσωτερικό έχει τεράστιους χώρους γραφείων, πισίνα στο ισόγειο, εστιατόριο και κήπο στην ταράτσα. Τα γραφεία των 1.350 υπαλλήλων είναι τοποθετημένα γύρω από ένα αίθριο, το οποίο έχει τρία ζεύγη από κυλιόμενες σκάλες για τις μετακινήσεις εργαζομένων και επισκεπτών.

Αυτή ήταν η πρώτη χρήση των κυλιόμενων κλιμάκων σε ένα κτίριο γραφείων. Σύμφωνα με το στούντιο, το κτίριο «σχεδιάστηκε με πνεύμα δημοκρατικοποίησης του χώρου εργασίας και ενθάρρυνε μια μεγαλύτερη αίσθηση κοινότητας».

Πηγή: Dezeen / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.