ΕΡΕΥΝΑ

Χιλιάδες μυστηριώδεις τρύπες στο βυθό του Ειρηνικού

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς και πότε δημιουργήθηκαν…

Υπάρχει ένα μυστήριο που κρύβεται στον Ειρηνικό Ωκεανό λίγο έξω από την ακτή Μπιγκ Σερ (Big Sur), στην Καλιφόρνια. Μια υποβρύχια έρευνα έχει βρει χιλιάδες μικρές, στρογγυλές τρύπες στο μαλακό ίζημα του βυθού.

Αν και δεν είναι σαφές πώς σχηματίστηκαν οι τρύπες, φαίνεται να έχουν γίνει γρήγορα δημοφιλείς μεταξύ των θαλάσσιων πλασμάτων, τα οποία τις χρησιμοποιούν ως καταφύγια, έστω και αν το 30% από αυτές περιέχουν ανθρώπινα σκουπίδια.

Οι ερευνητές στο ινστιτούτο Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI), εντόπισαν περίπου 15.000 από αυτές τις τρύπες, οι οποίες έχουν διάμετρο 11 μέτρα και βάθος 1 μέτρο.

Η ανακάλυψη έγινε ως μέρος μιας έρευνας για τη μελέτη υποβρύχιων χαρακτηριστικών που ονομάζονται «pockmarks». Πρόκειται για κοιλότητες στον βυθό, αλλά είναι μεγαλύτερες, κατά μέσο όρο έχουν διάμετρο 175 μέτρα και 5 μέτρα βάθος.

Αυτά τα «pockmarks» εμφανίζονται στο ναυτικό σόναρ, και έτσι είναι γνωστά από το 1999. Υπάρχουν πάνω από 5.200, τα οποία απλώνονται σε έκταση μεγαλύτερη από 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κοντά στην ακτή Big Sur.

Επίσης, είναι άγνωστο από τι και πώς δημιουργούνται αυτές οι μεγαλύτερες τρύπες. Δεδομένου ότι η περιοχή εξετάζεται για τη μετατροπή της σε υπεράκτια αιολική φάρμα, απαιτήθηκε περαιτέρω διερεύνηση, με αποτέλεσμα τα νέα ευρήματα.

Εάν, για παράδειγμα, οι τρύπες προκαλούνται από αέρια όπως το μεθάνιο κάτω από το θαλασσινό νερό που αναβλύζει θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

Έτσι, η ομάδα MBARI έβαλε τα δικά της υποβρύχια οχήματα, εξοπλισμένα με συσκευές σόναρ, για να δουλέψουν. Δεν βρήκαν στοιχεία για το μεθάνιο, ενώ όλα δείχνουν ότι τα «pockmarks» ήταν ανενεργά για πάνω από 50.000 χρόνια.

Όμως, στα δεδομένα που έφεραν τα ρομπότ, οι ερευνητές είδαν άλλες τρύπες, πολύ μικρές ώστε να μπορούν να παραληφθούν από το ναυτικό σόναρ, αλλά να είναι ορατές τώρα. Έτσι, έστειλαν σε τηλεκατευθυνόμενα οχήματα εξοπλισμένα με κάμερες για μια πιο προσεκτική εμφάνιση.

Αυτές οι μικρές τρύπες φαίνεται να είναι πολύ νεώτερες από τις παλιές και έχουν πιο απότομες πλευρές.

Εκτός από τα σκουπίδια που βρέθηκαν σε αυτές τις κοιλότητες, το 20 % περιείχε άλλα πράγματα – πέτρες, κράσπεδα κρατήρων και ένα κρανίο φάλαινας, αλλά ο βυθός γύρω από τις τρύπες ήταν άδειος.

Η ομάδα πιστεύει επίσης ότι τα πλάσματα που κατοικούν στα σκουπίδια θα μπορούσαν να ευθύνονται για το άνοιγμα τους. Όπως γράφουν οι ερευνητές, αυτά τα αντικείμενα παρέχουν μικρά οικοσυστήματα για τα ψάρια.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό 2019 Fall Meeting of the American Geophysical Union.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.