ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν επτά φορές γρηγορότερα

Μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες…

Η Γροιλανδία τήκεται γρηγορότερα από τις προτεινόμενες προβλέψεις και χάνει πάγο επτά φορές πιο γρήγορα από ό, τι ήταν στη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη εικόνα της παγωμένης απώλειας της χώρας μέχρι σήμερα.

«Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, η τήξη πάγου της Γροιλανδίας θα προκαλεί κάθε χρόνο πλημμύρες σε περιοχές που ζουν 100 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι τα τέλη του αιώνα, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε ο ερευνητής Άντριου Σέφερντ (Andrew Shepherd) από το Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Ο Shepherd ήταν ένας από τους 96 επιστήμονες από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες όλου του κόσμου – συμπεριλαμβανομένου του εργαστηρίου Jet Propulsion Lab της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Οι ερευνητές μελέτησαν 26 διαφορετικές έρευνες για να υπολογίσουν τις αλλαγές στο φύλλο του πάγου της Γροιλανδίας μεταξύ 1992 και 2018, αξιολογώντας δεδομένα από 11 διαφορετικές δορυφορικές αποστολές, οι οποίες μετρούσαν τις αλλαγές στον όγκο του πάγου, τη ροή και τη βαρύτητα.

Η ομάδα χρησιμοποίησε τοπικά κλιματικά μοντέλα για να δείξει ότι το μισό της απώλειας πάγου είναι αποτέλεσμα της τήξης από την αύξηση των θερμοκρασιών του αέρα, ενώ το άλλο μισό οφείλεται σε αυξημένες ροές παγετώνων από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών.

Από το 1992, η Γροιλανδία έχει χάσει 3,8 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου, γεγονός που αρκεί για να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 10,6 χιλιοστά.

Επιπλέον, ο ετήσιος ρυθμός απώλειας πάγων αυξήθηκε από 33 δισεκατομμύρια τόνους τη δεκαετία του 1990 σε 254 δισεκατομμύρια τόνους την τελευταία δεκαετία – μια επταπλάσια αύξηση.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έρευνας σημειώνουν ότι τα δεδομένα τους δεν περιλαμβάνουν αριθμούς από το 2019 και έτσι ο αριθμός μπορεί να είναι μικρότερος από τον πραγματικό.

«Περισσότερες δορυφορικές εκτιμήσεις για την ισορροπία της μάζας πάγου στην αρχή (1990) και τέλος (2010) θα βοηθούσαν στη συλλογή δεδομένων κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Αν και οι νέες αποστολές θα στρέφονται σε αυτή την κατεύθυνση απαιτείται περαιτέρω ανάλυση των υπαρχόντων δορυφορικών δεδομένων», έγραψαν οι συντάκτες στο περιοδικό Nature.

Οι διακυμάνσεις στη ροή του πάγου στον ωκεανό μέσω των παγετώνων οφείλονται σε διακυμάνσεις της συσσώρευσης χιονιού, απορροής υδάτων και τήξη παγόβουνων. Αυτά μπορεί να επιδεινωθούν από τις αυξήσεις της θερμοκρασίας του αέρα και των ωκεανών.

Μέχρι το 2100, η ​​Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές προβλέπει ότι τα επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν κατά 70 εκατοστά, ενώ η Γροιλανδία αναμένεται να συνεισφέρει μεταξύ 5 και 16 εκατοστών.

Υπολογίζεται ότι 360 εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτεθούν σε ετήσιες πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές κάτω από αυτό το σενάριο υπερθέρμανσης του κλίματος έως το τέλος του αιώνα.

Πηγή: Ifl Science / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.