ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πώς οι σκύλοι βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να διαβάζουν

Μια απλή παρατήρηση έδωσε λύση σε ένα πρόβλημα.

Πολλοί είναι οι γονείς που προσπαθούν με κάθε τρόπο, να μάθουν τα παιδιά τους να διαβάζουν σωστά. Όμως, οι ειδικοί βρήκαν ότι το πιο απλό τρικ είναι οι σκύλοι.

Σε αυτούς τα παιδιά μπορούν να τους διαβάζουν άνετα, χωρίς να τους γίνονται παρατηρήσεις, και έτσι βοηθούνται να ξεπεράσουν τον φόβο τους να διαβάζουν δυνατά.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι είναι δύσκολο για έναν γονέα – ή για κάποιον που ήδη γνωρίζει να διαβάζει – να κάθεται υπομονετικά και να ακούει κάποιον άλλο να αγωνίζεται να διαβάσει. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η τελευταία τάση στη διδασκαλία των παιδιών στο διάβασμα έχει πάει στα σκυλιά…

Οι ειδικοί λένε ότι η ανάγνωση σε σκύλους – ειδικά εκείνοι που εκπαιδεύονται να διαβάζουν με παιδιά, όπως η Daisy, στο παρακάτω βίντεο – βοηθά τα παιδιά να ξεπεράσουν το φόβο ότι θα κριθούν όταν διαβάζουν.

Η ανάγνωση στα σκυλιά δίνει στα παιδιά ένα μη ενοχλητικό σύντροφο, ο οποίος κάθεται και τα ακούει χωρίς να δημιουργεί την πίεση της τελειότητας.

Ερευνητές από την Σχολή Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια παρακολούθησαν 17 παιδιά με χαμηλούς βαθμούς στην ανάγνωση.

Τους δόθηκαν βιβλία, τα οποία ήταν ελαφρώς πάνω από το κανονικό τους επίπεδο ανάγνωσης και κλήθηκαν να διαβάσουν είτε σε έναν παρατηρητή, είτε σε ένα σκύλο θεραπείας με τον ιδιοκτήτη του. Όταν τα παιδιά ολοκλήρωσαν την ανάγνωση μιας σελίδας, τους ρωτήθηκαν αν ήθελαν να συνεχίσουν.

«Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα παιδιά ξόδεψαν πολύ περισσότερο χρόνο ανάγνωσης και έδειξαν μεγαλύτερη επιμονή όταν ένας σκύλος – ανεξάρτητα από τη φυλή ή την ηλικία – ήταν στο δωμάτιο σε αντίθεση με όταν διαβάζουν χωρίς αυτούς», είπε η ερευνήτρια Καμίλ Ρουσό (Camille Rousseau).

«Επιπλέον, τα παιδιά ανέφεραν ότι αισθάνονται μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διάβασμα, αλλά αισθάνονταν και πιο ικανά».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Anthrozoos, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ενός «χρυσού προτύπου» προγράμματος για σκύλους και μικρούς μαθητές.

Ομοίως, μια προηγούμενη μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ντέιβις, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που διαβάζουν σε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά θεραπείας, βελτίωσαν τις δεξιότητες ανάγνωσης κατά 12% κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος 10 εβδομάδων.

Τα παιδιά που διάβαζαν μόνα τους ή σε ενήλικες, δεν παρουσίασαν βελτίωση στο ίδιο πρόγραμμα των 10 εβδομάδων.

Βίντεο Leon County Schools

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.