ΖΩΗ

Ο μπλόγκερ του μαυροπίνακα

Είναι και αυτός ένας τρόπος ενημέρωσης…

Στη Λιβερία, μια χώρα όπου τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις και το Διαδίκτυο είναι πολυτελείας, υπάρχει ένας δημοσιογράφος που βρήκε έναν τρόπο να προσφέρει καθημερινά νέα και πληροφορίες στους συμπατριώτες του, γραμμένα με κιμωλία σε έναν πίνακα.

Ο Άλφρεντ Σίρλιφ (Alfred J. Sirleaf), που ζει στην πρωτεύουσα Μονρόβια, έχει το πρωτοποριακό μπλογκ, το οποίο ονομάζει «The Daily Talk» και ξεκίνησε το 2000, στη μέση του πολύχρονου εμφυλίου πολέμου της χώρας.

Η πεποίθηση του Sirleaf είναι ότι ένας καλά πληροφορημένος πολίτης είναι το κλειδί για την αναγέννηση της Λιβερίας μετά από χρόνια πολέμου.

Κάθε πρωί, διαβάζει κάποιες εφημερίδες και περιγράφει στο μπλογκ του τις πιο σημαντικές εξελίξεις. Για τις διεθνείς ειδήσεις, πηγαίνει στο ίντερνετ καφέ της για να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδες όπως το BBC.

Στηρίζεται επίσης σε μηνύματα από εθελοντές ανταποκριτές. Μόλις αποφασίσει τι θέλει να δημοσιεύσει, πηγαίνει σε μια μικρή κουβέρτα, την οποία ονομάζει «newsroom» και γράφει στον μαυροπίνακα, και όταν τελειώσει τον ανεβάζει στη μόνιμη θέση του σε λεωφόρο της πόλης.

Αναγνώστες είναι οι φτωχοί κάτοικοι, οι οποίοι δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε εφημερίδες και στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να βασίζονται στον πίνακα του Sirleaf για την τοπική και διεθνή ενημέρωση.

Για να φτάσουν οι ειδήσεις σε όσους δεν μπορούν να διαβάσουν, ο Sirleaf έχει επινοήσει μια σειρά από εικόνες και αντικείμενα που συμβολίζουν τα νέα, όπως ένα μπλε κράνος για τον ΟΗΕ και την ειρηνευτική του δύναμη. Στη θέση των φωτογραφιών χρησιμοποιεί παλιές αφίσες από πολιτικές καμπάνιες και άλλα δωρεάν φυλλάδια.

Το μπλογκ αντιμετώπισε προβλήματα κατά τα πρώτα χρόνια, μετά από κριτική στην τότε κυβέρνηση. Οι στρατιώτες κατέστρεψαν το μαυροπίνακα δύο φορές πριν τελικά τον εξορίσουν στην Γκάνα.

Όταν επικράτησε ειρήνη, το μπλογκ επανήλθε και, σήμερα, είναι μία από τις πιο διαδεδομένες πηγές ενημέρωσης, με χιλιάδες αναγνώστες που σταματούν μπροστά στον πίνακα, για να διαβάσουν τα νέα.

Το μόνο πρόβλημα του Sirleaf είναι η χρηματοδότηση. Οι περιστασιακές δωρεές και οι προπληρωμένες κάρτες κινητής τηλεφωνίας είναι όλα τα έσοδα της επιχείρησης του…

Πληροφορίες και εικόνες από Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.