ΕΡΕΥΝΑ

Εξωγήινο μικρόβιο έφερε τη ζωή στη Γη;

Του αρέσει να τρώει μετεωρίτες!

Οι μετεωρίτες είναι μια απροσδόκητη πηγή τροφής για ένα συγκεκριμένο μικροοργανισμό, ο οποίος αγαπά τα μέταλλα. Και όχι των πετρωμάτων της Γης αλλά των μετεωριτών, που προέρχονται από το Διάστημα.

Πρόκειται για το μικρόβιο με την ονομασία Metallosphaera sedula, το οποίο είναι ικανό να καταναλώνει και να επεξεργάζεται «εξωγήινο υλικό», όπως το περιγράφουν οι συγγραφείς μιας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Η έρευνα, με επικεφαλής την αστροβιολόγο Τετιάνα Μιλόγεβιτς (Tetyana Milojevic) από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, δείχνει ότι οι μετεωρίτες αποτελούν πηγή τροφής για αυτά τα αρχαία μικρόβια, τα οποία μοιάζουν με βακτήρια και παίρνουν την ενέργειά τους από ανόργανες ουσίες.

Επιπλέον, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ρίξει νέο φως στις συνθήκες που επέτρεψαν την πρώιμη ζωή να εξελιχθεί στη Γη, με τους μετεωρίτες να παίζουν έναν εκπληκτικά σημαντικό ρόλο. Πιο θεωρητικά, το εύρημα θα μπορούσε να ενισχύσει την υπόθεση της πανσπερμίας, δηλαδή της αντίληψης ότι η ζωή έφτασε στη Γη από το Διάστημα.

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο ο συγκεκριμένος αυτός οργανισμός αλληλεπιδρά με τον «NWA 1172», έναν μετεωρίτη, ο οποίος βρέθηκε στη βορειοδυτική Αφρική.

Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές φασματοσκοπίας και ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, οι ερευνητές κατέγραψαν τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του M.sedula.

Όπως αποκάλυψε η έρευνα, τα κύτταρα του M.sedula είναι ικανά να καταναλώνουν ωφέλιμο μετεωρικό υλικό πολύ γρηγορότερα από ότι στα χερσαία ορυκτά.

Αυτά τα εξωγήινα βράχια φαίνονται να παρέχουν μια καλύτερη ενεργειακή επιλογή για τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να είναι υγιέστερα.

Ο «NWA 1172» είναι ένας πολύ πολύ-μεταλλικός μετεωρίτης, ο οποίος περιέχει περίπου 30 διαφορετικά μέταλλα και πιθανόν να παρέχει μια αφθονία ιχνών μετάλλων που υπερφορτώνουν τη μεταβολική δραστηριότητα και την ανάπτυξη του μικροοργανισμού, σύμφωνα με τη μελέτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αρχαίοι πρόγονοι του M.sedula πιθανόν ήταν μεταξύ των πρώτων οργανισμών στη Γη.

Βέβαια, μια μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει περαιτέρω αυτή την πιθανότητα και να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους τα εξωγήινα υλικά μπορεί να έχουν εμπλουτίσει το περιβάλλον της Γης.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα δυνατότητα που εγείρεται από αυτή την έρευνα είναι το θέμα της πανσπερμίας, η ιδέα ότι η μικροβιακή ζωή δεν προέκυψε αυθόρμητα στην αρχέγονη Γη αλλά αντ’ αυτού παραδόθηκε από άλλους πλανήτες μέσω μετεωριτών.

Αυτό εξακολουθεί να είναι μια μη αποδεδειγμένη θεωρία, αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα, δεδομένου ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει πλήρως την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας.

Πηγή: Gizmodo / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.