ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί οι μυρωδιές ενεργοποιούν ισχυρές αναμνήσεις;

Και κυρίως συναισθηματικές…

Η μυρωδιά ενός λουλουδιού, αρώματος ή φαγητού, μπορεί να λειτουργήσει σαν μια πύλη του χρόνου, ενεργοποιώντας αναμνήσεις από ένα χώρο, τον οποίο είχατε επισκεφτεί πριν από χρόνια, λένε οι επιστήμονες.

Είναι τα σωματίδια της μυρωδιάς, τα οποία μπορούν να αναζωογονήσουν μνήμες που έχετε ξεχάσει πολύ καιρό. Αλλά γιατί οι οσμές προκαλούν μερικές φορές ισχυρές αναμνήσεις και ειδικά συναισθηματικές;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τις μυρωδιές, τις μνήμες και τα συναισθήματα είναι πολύ αλληλένδετες.

Ένα άρωμα είναι ένα χημικό σωματίδιο το οποίο επιπλέει μέσα στη μύτη και στους οσφρητικούς βολβούς του εγκεφάλου, όπου γίνεται η επεξεργασία σε μια μορφή που μπορεί να διαβαστεί από τον εγκέφαλο.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου στη συνέχεια μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες σε μια μικροσκοπική περιοχή του, η οποία ονομάζεται αμυγδαλή και επεξεργάζεται τα συναισθήματα, και έπειτα στον παρακείμενο ιππόκαμπο, όπου λαμβάνει χώρα η εκμάθηση και η δημιουργία μνήμης.

Οι μυρωδιές είναι οι μοναδικές αισθήσεις, οι οποίες ταξιδεύουν σε μια τόσο απτή διαδρομή προς τα συναισθήματα και τη μνήμη του εγκεφάλου.

Όλες οι άλλες αισθήσεις ταξιδεύουν πρώτα σε μια περιοχή που ονομάζεται «θαλαμίσκος», ο οποίος λειτουργεί σαν ένας «πίνακας διανομής», αναμεταδίδοντας πληροφορίες για τα πράγματα που βλέπουμε, ακούμε ή αισθανόμαστε, στον υπόλοιπο εγκέφαλο, είπε ο ψυχολόγος Τζον ΜακΓκάν (John McGann).

Αλλά τα αρώματα παρακάμπτουν τον θάλαμο και φτάνουν στην αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο, είπε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια στενή σχέση μεταξύ των συναισθημάτων, των αναμνήσεων και των μυρωδιών.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αναμνήσεις που προκαλούνται από τα αρώματα, σε αντίθεση με άλλες αισθήσεις, «έχουν εμπειρία πιο συναισθηματικές και πιο υποβλητικές», δήλωσε η ψυχίατρος Ρέιτσελ Χερζ (Rachel Herz).

Ένα γνωστό αλλά ξεχασμένο επί πολλά χρόνια άρωμα, μπορεί να φέρει ακόμη και δάκρυα στους ανθρώπους, πρόσθεσε.

Οι μυρωδιές είναι «πραγματικά ιδιαίτερες» επειδή «μπορούν να επαναφέρουν μνήμες οι οποίες διαφορετικά δεν θα μπορούσαν ποτέ να ανακληθούν», δήλωσε η Herz.

Συγκριτικά, η καθημερινή θέα των γνωστών ανθρώπων και χώρων δεν θα σας παρακινήσει να θυμηθείτε πολύ συγκεκριμένες αναμνήσεις.

Για παράδειγμα, το περπάτημα στο σαλόνι σας είναι ένα επαναλαμβανόμενο ερέθισμα, κάτι που κάνετε ξανά και ξανά, οπότε η δράση αυτή είναι απίθανο να ανακαλέσει μια συγκεκριμένη στιγμή που έλαβε χώρα σε εκείνο το δωμάτιο.

Συνήθως, όταν ένα άτομο μυρίζει κάτι που συνδέεται με ένα σημαντικό γεγονός στο παρελθόν του, θα έχει πρώτα μια συναισθηματική απάντηση στην όσφρηση και στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει μια μνήμη.

Αλλά μερικές φορές, η μνήμη δεν θα επανεμφανιστεί ποτέ. Το άτομο μπορεί να νιώσει τη συγκίνηση για κάτι που συνέβη στο παρελθόν, αλλά δεν θα θυμάται τι έζησε, επισήμανε.

«Και αυτό δεν μοιάζει με καμία από τις άλλες αισθητήριες εμπειρίες μας. Με άλλα λόγια, πιθανόν να μην βλέπετε κάτι και να νιώθετε ένα συναίσθημα, αλλά δεν μπορείτε να ανακαλέσετε τη μνήμη που συνδέεται με αυτό το θέαμα και το συναίσθημα».

Η σχέση μεταξύ της οσμής και της μνήμης επεκτείνεται και στα θέματα υγείας. Μια μειωμένη αίσθηση οσμής μπορεί μερικές φορές να αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα των συνθηκών, οι οποίοι σχετίζονται με την απώλεια μνήμης, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ, αλλά μπορεί επίσης να είναι απλώς αποτέλεσμα της γήρανσης, δήλωσε ο McGann.

Πηγή: Live Science / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.