ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Ψάρια γεννούν νέα είδη!

Πηγαίνουν με λάθος συντρόφους…

Photo Credit OakleyOriginals

Μια απίθανη περίπτωση παιχνιδιού της φύσης, είναι η αναπαραγωγή των κιχλίδων, ψαριών του γλυκού νερού που ζουν συνήθως σε λίμνες της Αφρικής.

Αυτά τα πολύχρωμα μικρά ψάρια έχουν τη συνήθεια να πηγαίνουν… στο κρεβάτι με λάθος σύντροφο. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες νέα είδη, με μια εντυπωσιακή σειρά από φωτεινά μοτίβα, σχήματα και μεγέθη.

Όμως, η επιλογή του λάθος συντρόφου δεν γίνεται επίτηδες, αλλά έχει ως αιτία τα θολά και σκοτεινά νερά των λιμνών που ζουν. Έτσι, τα θηλυκά δεν βλέπουν καλά και τεκνοποιούν μετά από τυχαία εμφάνιση αρσενικών ψαριών.

Photo Credit Jón Helgi Jónsson

Αυτή η εκπληκτική διαπίστωση έγινε μέσα από δεκαετή έρευνα στη λίμνη Μιέρου στο Κονγκό και δημοσιεύεται Nature Communications.

Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, λένε οι συντάκτες της μελέτης, αυτές οι λανθασμένες περιπέτειες προκάλεσαν έκρηξη νέων ψαριών.

Σήμερα, οι κιχλίδες είναι μια από τις πιο διαφορετικές ομάδες ψαριών στον πλανήτη Γη και είναι γνωστά περίπου 2.000 είδη τους – αν και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα.

Στη λίμνη Μιέρου, για παράδειγμα, η νέα μελέτη ανέδειξε 40 νέα είδη. Αλλά όταν σχηματίστηκε αρχικά η λίμνη, πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, αυτά τα νερά περιείχαν μόνο τις κιχλίδες από τους ποταμούς Κονγκό και Ζαμβέζη.

Photo Credit Lerdsuwa

Περαιτέρω ανάλυση DNA αποκάλυψε ότι αυτά τα νέα ψάρια προέρχονταν από ένα μείγμα και των δύο προγόνων.

«Βρήκαμε μια εκθαμβωτική ποικιλία από οικολογικώς διαφορετικά νέα είδη, τα οποία ήταν μέχρι τότε άγνωστα», γράφουν οι ερευνητές.

Πολλές κιχλίδες έχουν εξελιχθεί πρόσφατα, δηλαδή κατά τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Στη λίμνη Μαλάουι, για παράδειγμα, περισσότερα από 800 είδη, προερχόμενα από τις αρχικές κιχλίδες, οι οποίες έζησαν εκεί πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια.

Και στη λίμνη Βικτόρια, υπάρχουν περισσότερα από 700 διαφορετικά είδη κιχλίδων, τα οποία έχουν εξελιχθεί όλα τα τελευταία 150.000 χρόνια.

Photo Credit mendel

Αυτή η περίπτωση ταχείας εξέλιξης έχει δημιουργήσει πολλά διαφορετικά είδη, τα οποία είναι γενετικά συμβατά, δηλαδή μπορούν να παράγουν βιώσιμους και γόνιμους υβριδικούς απογόνους. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υβριδίωση είναι αυτό που έχει οδηγήσει σε μια τόσο μεγάλη ποικιλομορφία των κιχλίδων.

Δοκιμάζοντας αυτό στοιχείο στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν θηλυκές κιχλίδες ζευγαρώνουν, μπορεί να κάνουν λάθος επιλογή, όταν το φως είναι αχνό ή το αρσενικό έχει παρόμοιους χρωματισμούς με αυτά του είδους τους.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.