ΖΩΗ

10 «μαύρες» τρύπες στη Γη

Δεν πρόκειται για γεωλογικά φαινόμενα αλλά για ανθρώπινη παρέμβαση…

Όταν οι αστροναύτες είδαν για πρώτη φορά τον πλανήτης μας από το Διάστημα, μίλησαν για τα χρώματα και τα μοναδικά μοτίβα που σχηματίζονται από θάλασσες, βουνά, πεδιάδες, ερήμους ή βαθιά φαράγγια.

Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο ονειρικά, καθώς εδώ και αρκετό καιρό ο άνθρωπος άρχισε να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση των τοπίων.

Μερικές φορές καλά σχεδιασμένα έργα δίνουν ζωή σε ξηρές περιοχές και αναπτύσσεται η γεωργική δραστηριότητα , αλλά υπάρχει και η εξαγωγή μεταλλευμάτων ή πολύτιμων μετάλλων, ως αποτέλεσμα των οποίων έχουν σχηματιστεί πολλές «μαύρες» τρύπες στη γη.

Chuquicamata, Χιλή

Είναι το μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο εξόρυξης χαλκού. Η λειτουργία του ξεκίνησε από το 1915. Το λατομείο βρίσκεται στις κεντρικές Άνδεις σε υψόμετρο 2840 μέτρων. Το βάθος του ορυχείου είναι 850 μέτρα.

Ekati Diamond Mine, Καναδάς

Η εξόρυξη άρχισε το 1998. Στο διάστημα 1998-2009, εξορύχτηκαν 40 εκατομμύρια καράτια διαμαντιών. Επί του παρόντος, η εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ακριβές βάθος του είναι άγνωστο.

Diavik, Καναδάς

Το ορυχείο διαμαντιών Diavi άνοιξε το 2003. Περίπου 1,5 τόνοι διαμαντιών εξορύσσονται κάθε χρόνο. Από το 2010, γίνεται υπόγεια εξόρυξη. Το ακριβές βάθος είναι άγνωστο.

Kalguri Super Pit, Αυστραλία

Το άνοιγμα Pit Fimiston, γνωστό και ως Super Pit, είναι ο μεγαλύτερος ανοιχτός λάκκος της Αυστραλίας, ο οποίος άνοιξε το 1989. Με το πέρασμα των χρόνων το μεγαλύτερο λατομείο χρυσού έχει φτάσει σε μήκος 3,5 χιλιομέτρων. Η απόσταση από τις πλευρές του λατομείου προς τον πυθμένα είναι 360 μέτρα.

Grasberg, Ινδονησία

Το ορυχείο Grasberg είναι το μεγαλύτερο χρυσωρυχείο και το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο. Είναι, ακόμα, το υψηλότερο λατομείο στον κόσμο, καθώς βρίσκεται σε υψόμετρο 4.285 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η δημιουργία του ξεκίνησε το 1973, την Ινδονησία. Προς το παρόν, το βάθος του είναι 480 μέτρα.

Mir mine, Ρωσία

Το ορυχείο διαμαντιών Mir, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1955 και μέχρι το 2001, η εξόρυξη γινόταν πάνω από το έδαφος, αλλά από το 2009 μετατράπηκε σε υπόγειο ορυχείο. Το λατομείο έχει βάθος 525 μέτρα. Και η διάμετρος του είναι 1,2 χιλιόμετρα.

Udachnaya pipe, Ρωσία

Το λατομείο διαμαντιών βρίσκεται στα βόρεια της Γιακουτία, μόλις 20 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο. Από το 1982, η εξόρυξη γινόταν σε ανοιχτό ορυχείο και από το 2014 συνεχίζονται εργασίες υπόγεια. Το βάθος του λατομείου υπολογίζεται στα 585 μέτρα.

Escondida, Χιλή

Το Escondida είναι ένα ορυχείο χαλκού, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια της ερήμου Ατακάμα. Οι εργασίες άρχισαν το 1990. Το ορυχείο έχει δύο λατομεία. Το βαθύτερο από αυτά είναι 650 μέτρα.

Bingham Canyon, ΗΠΑ

Bingham Canyon, ΗΠΑ, είναι ορυχείο χαλκού, ο οποίος έχει ανακαλυφθεί το 1850, και 13 χρόνια αργότερα, άρχισε την εξόρυξη. Από το 2008, το βάθος του λατομείου φτάνει τα 1,2 χιλιόμετρα, με πλάτος 4 χιλιομέτρων και έκταση 1.900 στρεμμάτων. Περίπου 450 χιλιάδες τόνοι πετρωμάτων εξάγονται καθημερινά από το λατομείο.

The Big Hole, Νότια Αφρική

Η «Μεγάλη Τρύπα», ανασκάφηκε μεταξύ 1866-1914, με κασμάδες και φτυάρια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξορύσσονταν 2,722 κιλά διαμαντιών και περίπου 22,5 εκατομμύρια τόνοι εδάφους συσσωρεύτηκαν στην επιφάνεια.

Η περιοχή των λατομείων καταλαμβάνει 42 στρέμματα. Η περίμετρος τους είναι 1.6 χιλιόμετρα και το πλάτος τους είναι 463 μέτρα. Αρχικά, το βάθος ήταν 240 μέτρα, αλλά αργότερα γέμισε από σκουπίδια σε βάθος 215 μέτρων. Επί του παρόντος, ο πυθμένας πλημμυρίζει με νερό.

Πηγή: Ritebook / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.