ΝΕΑ

Παγετώνες έγιναν κόκκινοι!

Πρωτόγνωρο φαινόμενο στη Νέα Ζηλανδία…

Η ταξιδιωτική συγγραφέας και φωτογράφος Λιζ Κάρλσον (Liz Carlson) απαθανάτισε αυτό το θλιβερό θέαμα, ενώ πετούσε με ελικόπτερο στο Mount Aspiring National Park, στο Νότιο Νησί.

«Είναι αναγκαίο να δούμε την επίδραση των πυρκαγιών από την Αυστραλία», γράφει στο blog της Young Adventuress, καθώς οι εικόνες ελήφθησαν σε μια περίοδο που καταστροφικές φωτιές είχαν πλήξει την ανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Σπίτια καταστράφηκαν, κοάλα πέθαναν μέσα στα φλεγόμενα δάση, ενώ ένα παχύ νέφος καπνού, κάλυψε τμήματα της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι συνέπειες των εκτεταμένων πυρκαγιών, θα μπορούσαν να πλήξουν και τους παγετώνες, καθώς οι καπνοί ενδέχεται να ταξίδεψαν στον ωκεανό, καταλήγοντας στα βουνά της Νέας Ζηλανδίας.

Βέβαια, δεν κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι συνέβη και κοκκίνισαν οι παγετώνες. Ο μετεωρολόγος Κρις Μπραντολίνο (Chris Brandolino) πιστεύει ότι θα μπορούσε να ευθύνεται αιθάλη ή άνθρακας από καμένα ξύλα.

Εντούτοις, θα μπορούσε επίσης να είναι απλά κόκκινη σκόνη που «απογειώθηκε» από την Αυστραλία, ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και παλαιότερα. Το αυστραλιανό τοπίο είναι πλούσιο σε οξείδια του σιδήρου, το οποίο δίνει τη χαρακτηριστική κόκκινη απόχρωση.

Μεταξύ των πυρκαγιών, η Αυστραλία έχει επίσης δει κάποιες καταιγίδες με έντονη σκόνη. Τον Νοέμβριο του 2019, την πόλη Μιλντούρα (Mildura), στη Βικτόρια, ο ουρανός έγινε πορτοκαλί από σύννεφα σκόνης, ενώ η θερμοκρασία ανέβηκε στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Είτε το κόκκινο στρώμα στα παρθένα βουνά της Νέας Ζηλανδίας είναι σκόνη, αιθάλη ή κάτι άλλο, ο Brandolino εξηγεί ότι πρέπει να υπάρχει το τέλειο μείγμα παραγόντων για να διασχίσει τη Θάλασσα του Τάσμαν.

Πάντως, οι απίστευτες φωτογραφίες της Carlson δείχνουν πόσο αλληλένδετα είναι τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας.

Η ρύπανση μπορεί να φτάσει ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και τα φυσικά καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να μετατοπιστούν σε ακραίες συνθήκες καθώς το κλίμα της Γης μεταβάλλεται ταχύτατα σε παγκόσμια κλίμακα.

Αν και οι πυρκαγιές δεν προκαλούνται άμεσα από τις κλιματικές αλλαγές, η σοβαρότητα των πυρκαγιών του 2019 στην Αυστραλία οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι παράγοντες που τις προκαλούν, επιδεινώνονται από ένα κλίμα που θερμαίνεται γρήγορα.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.