ΕΡΕΥΝΑ

Μυστηριώδης κυκλικός γαλαξίας

Οι αστρονόμοι δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο…

Ο σπάνιος δακτυλιοειδής γαλαξίας βρίσκεται περίπου 600 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και από όλους όσους έχουν παρατηρήσει οι αστρονόμοι, σχεδόν κανείς δεν είναι τόσο περίεργος ή γεωμετρικά μοναδικός!

Αυτός ο περίεργος γαλαξιακός κύκλος, ο οποίος κατηγοριοποιείται ως «δακτυλιοειδής γαλαξίας», εντοπίσθηκε στον αστερισμό Serpens και τα άκρα απέχουν από το κέντρο περίπου 120.000 έτη φωτός. Ακόμα πιο περίεργο είναι ότι στην ουσία δεν πρόκειται για έναν, αλλά για δύο γαλαξίες, ο ένας μέσα στον άλλο.

Ο γαλαξίας είχε ανακαλυφθεί από τον Αμερικανό αστρονόμο Arthur Hoag το 1950 και οι επιστήμονες που τον μελετούν ακόμη, με εξελιγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια, δεν μπορούν να βρουν μια εξήγηση για το σχήμα του.

Αρχικά, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι η ασυνήθιστη διάταξη του ήταν μιας οφθαλμαπάτη. Όμως, το «Αντικείμενο του Hoag», όπως λέγεται, φαίνεται να είναι δύο ξεχωριστοί γαλαξίες, με νεαρά φωτεινά μπλε αστέρια, τα οποία περικλείουν έναν κεντρικό πυρήνα παλαιότερων κόκκινων αστέρων. Ανάμεσά τους βρίσκεται μια αξιοπρόσεκτη τάφρος.

Η πιο δημοφιλής θεωρία, σήμερα, είναι ότι το «Αντικείμενο του Hoag» ήταν κάποτε ένας συνηθισμένος δισκοειδής γαλαξίας που δέχτηκε χτύπημα από έναν μικρότερο γειτονικό γαλαξία.

Η προκύπτουσα σύγκρουση, η οποία θα είχε συμβεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, τυλίχθηκε την βαρυτική έλξη του αρχικού γαλαξία και σχημάτισε τη συμμετρία που βλέπουμε σήμερα.

Μια άλλη θεωρία υποθέτει ότι ο γαλαξίας έχει απλώς αναρροφήσει αρκετή διαγαλαξιακή μάζα με την πάροδο του χρόνου για να σχηματίσει το όμορφο δαχτυλίδι.

Πηγή: Mother Nature Network / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.