ΕΡΕΥΝΑ

Αυτή είναι η πιο καυτή δεκαετία στην ιστορία

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται…

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η κλιματική αλλαγή ξεπερνά την ικανότητα της ανθρωπότητας να προσαρμοστεί σε αυτήν. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες στον πλανήτη, μέχρι στιγμής φέτος ήταν 1,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από το προβιομηχανικό μέσο όρο μεταξύ 1850-1900.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, το 2019 μπορεί να είναι ένα από τα τρία πιο θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ, και ίσως το πιο καυτό έτος δεν έχει έρθει ακόμα.

Οι ανθρωπογενείς εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων, την κατασκευή υποδομών, τις καλλιέργειες και τις μεταφορές, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2019 θα σπάσει το ρεκόρ για τις συγκεντρώσεις του ατμοσφαιρικού άνθρακα, «κλειδώνοντας» την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας…

Οι ωκεανοί, οι οποίοι απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας, η οποία παράγεται από τα αέρια του θερμοκηπίου, βρίσκονται τώρα στις υψηλότερες θερμοκρασίες τους.

Οι θάλασσες του πλανήτη είναι πλέον ένα τέταρτο πιο όξινες απ’ότι πριν από 150 χρόνια, απειλώντας τα ζωτικά θαλάσσια οικοσυστήματα, στα οποία δισεκατομμύρια άνθρωποι βασίζονταν για φαγητό και εργασία.

Τον Οκτώβριο του 2019, η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο, εξαιτίας των 329 δισεκατομμυρίων τόνων πάγου, οι οποίοι έλιωσαν στη Γροιλανδία σε 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κάθε μία από τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ήταν πιο ζεστή από την προηγούμενη.

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα εκτοπίστηκαν εσωτερικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 – επτά εκατομμύρια άμεσα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων όπως καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασία.

Μέχρι το τέλος του έτους, η WMO δήλωσε ότι οι νέες μετακινήσεις λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών θα μπορούσαν να φθάσουν τα 22 εκατομμύρια.

«Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες, οι οποίες αποτελούσαν εκδηλώσεις «μια φορά τον αιώνα», γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα γεγονότα» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού, Πετέρι Τάλας (Petteri Taalas)..

Μόλις 1 βαθμό Κελσίου θερμότερο από τις προ-βιομηχανικές εποχές, το 2019 έχει ήδη δει θανάσιμους καύσωνες στην Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, ενώ οι υπερπληθυσμοί καταστρέφουν τη νοτιοανατολική Αφρική και οι πυρκαγιές εξαφανίζουν εκτάσεις στην Αυστραλία και την Καλιφόρνια.

Και ενώ οι κυβερνήσεις δαπανούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να επιδοτούν τα ορυκτά καύσιμα, δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση για το πώς οι χώρες που ήδη πλήττονται από την κλιματική κρίση θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.

Ακόμα κι αν τηρούσαν όλες τις υποσχέσεις του Παρισιού, λένε οι επιστήμονες, η Γη θα είναι περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου θερμότερη μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για εξασθένιση της αύξησης της θερμοκρασίας», δήλωσε ο Taalas. «Οι αριθμοί θα είναι υψηλότεροι εάν συνεχίσουμε την τρέχουσα συμπεριφορά μας».

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.