ΖΩΗ

Ο υπολογιστής που λειτουργούσε με νερό!

Έκανε ακριβείς μαθηματικές πράξεις…

Οι πρώτοι υπολογιστές ήταν μηχανήματα κατασκευασμένα με γρανάζια και μοχλούς. Αυτά τα εξαρτήματα μπορούσαν να μετακινούνται με ακρίβεια και να συνδέονται με άλλα στοιχεία, ώστε να προσομοιώνεται η σχέση μεταξύ των διαφόρων μεταβλητών σε μια μαθηματική εξίσωση.

Το 1936, ένας Ρώσος μηχανικός με τον όνομα Βλαντιμίρ Λουκιάνοφ (Vladimir Lukyanov) δημιούργησε έναν υπολογιστή, ο οποίος δεν χρησιμοποιούσε εργαλεία και μοχλούς, αλλά νερό.

Ο Lukyanov ήταν ένας από τους μηχανικούς που εργάζονταν στην κατασκευή των σιδηροδρόμων στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η ανθεκτικότητα των δομών του οπλισμένου σκυροδέματος, οι μηχανικοί το άπλωναν μόνο το καλοκαίρι.

Όμως, όταν οι θερμοκρασίες έπεφταν, εμφανίζονταν ρωγμές. Ο Lukyanov πρότεινε ότι αυτό μπορούσε να αποφευχθεί εάν γινόταν μια προσεκτική ανάλυση των μεταβολών της θερμοκρασίας στη μάζα σκυροδέματος, ανάλογα με τη σύνθεση του, δηλαδή το χρησιμοποιούμενο τσιμέντο, την τεχνολογία και τις εξωτερικές συνθήκες.

Έτσι, άρχισε να μελετά τη μεταβολή της θερμοκρασίας, αλλά οι μέθοδοι υπολογισμού εκείνης της εποχής, δεν μπορούσαν να δώσουν μια γρήγορη και ακριβή λύση στις σύνθετες διαφορικές εξισώσεις, οι οποίες περιέγραφαν το καθεστώς θερμοκρασίας.

Αναζητώντας μια νέα προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος, ο Lukyanov ανακάλυψε ότι η ροή του νερού είναι από πολλές απόψεις παρόμοια στη θεωρία του με τη κατανομή της θερμότητας.

Το 1936 δημιούργησε το πρώτο μοντέλο του «ολοκληρωτή νερού» στο Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας Μεταφορών. Εκείνη την εποχή ήταν ο μόνος υπολογιστής, ο οποίος θα μπορούσε να λύσει μερικές διαφορικές εξισώσεις.

Ο «ολοκληρωτής νερού» ήταν ένα εντυπωσιακό κομμάτι υδραυλικών εγκαταστάσεων. Είχε περίπου το μέγεθος μιας ντουλάπας, και αποτελούνταν από διάφορους διασυνδεδεμένους σωλήνες και αντλίες.

Η στάθμη του νερού σε διάφορους θαλάμους αντιπροσώπευε τους αποθηκευμένους αριθμούς και ο ρυθμός ροής μεταξύ τους αντιπροσώπευε τις μαθηματικές πράξεις. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία γραφημάτων.

Τα πρώιμα μοντέλα ήταν κατασκευασμένα από λαμαρίνες και γυάλινους σωλήνες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μόνο για υπολογισμούς στον τομέα της θερμικής μηχανικής.

Τα νεότερα ήταν σε θέση να επιλύσουν πιο περίπλοκα προβλήματα, τα οποία επέκτειναν σημαντικά την εφαρμογή του υπολογιστή.

Στη δεκαετία του 1950, κατασκευάστηκε ένας «ολοκληρωτής», του οποίου τα μέρη μπορούσαν να αφαιρεθούν και να συνδυαστούν σε διαφορετικές διαστάσεις ανάλογα με τη φύση και την πολυπλοκότητα του προβλήματος που επιλυόταν.

Η εφαρμογή του «ολοκληρωτή νερού» έγινε τόσο ευρεία, ώστε άρχισε η μαζική κατασκευή του για χρήση σε εργαστήρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση.

Χρησιμοποιήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, όπως η επίλυση των προβλημάτων κατασκευών κτιρίων στην άμμο της Κεντρικής Ασίας, στη μελέτη του θερμοκρασιακού καθεστώτος του πάγου της Ανταρκτικής, στην επίλυση προβλημάτων στην επιστήμη των πυραύλων κ.ο.κ.

Ο «ολοκληρωτής νερού» του Lukyanov παρέμεινε σημαντικός, παρά την εμφάνιση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, για ένα εκπληκτικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μόνο στη δεκαετία του 1980, με την ανάπτυξη μικρότερων ψηφιακών υπολογιστών με υψηλή ταχύτητα, οι δυνατότητες του «ολοκληρωτή νερού» άρχισαν να φαίνονται παρωχημένες.

Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο «ολοκληρωτές νερού» του Lukyanov, αποθηκευμένοι στο Πολυτεχνείο της Μόσχας.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.