ΕΡΕΥΝΑ

Τα άσχημα όνειρα λειτουργούν σαν «ολονύκτια θεραπεία»

Τι προσφέρουν στην καθημερινότητά μας…

Ακόμη και όταν τα όνειρά μας είναι τρομακτικά ή θλιβερά, μια νέα έρευνα εκτιμά ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν «ολονύκτια θεραπεία», θωρακίζοντας το μυαλό μας, ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα τον φόβο την επόμενη μέρα.

Με τη χαρτογράφηση της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι η πρόβλεψη κακών γεγονότων στα όνειρα μας προετοιμάζουν για το πραγματικά γεγονότα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι εκείνοι οι άνθρωποι που ανέφεραν περισσότερα κακά όνειρα είχαν επίσης ισχυρότερη παρεμπόδιση φόβου κατά την αφύπνιση.

«Για πρώτη φορά εντοπίσαμε τις νευρικές συσχετίσεις του φόβου όταν ονειρευόμαστε και παρατηρήσαμε ότι παρόμοιες περιοχές ενεργοποιούνται, μόλις βιώνουμε φόβο, τόσο στις φάσεις ύπνου όσο και σε κατάσταση αφύπνισης», λέει ο νευροεπιστήμονας Λάμπρος Περόγαμβρος από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Σύμφωνα με τη λεγόμενη «θεωρία προσομοίωσης απειλών», οι εγκέφαλοί μας λέγεται ότι αντιμετωπίζουν το φόβο στη ζωή με «πρόβες», δηλαδή απειλητικά γεγονότα στα όνειρά μας.

«Τα όνειρα μπορούν να θεωρηθούν ως μια πραγματική εκπαίδευση για τις μελλοντικές μας αντιδράσεις και ενδεχομένως να μας προετοιμάσουν για να αντιμετωπίσουμε τους πραγματικούς κινδύνους της ζωής», προτείνει ο Περόγαμβρος.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφία υψηλής πυκνότητας (EEG) σε 18 συμμετέχοντες, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κάθε φορά που ξυπνούσαν, κάτι που συνέβη αρκετές φορές όλη τη νύχτα, ρωτήθηκαν για τα όνειρά τους και αν ένιωθαν φοβισμένοι.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές παρατήρησαν δύο περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες εμπλέκονται στο φόβο: ο νησιώδης φλοιός και ο φλοιός του μυελού.

Όπως και η αμυγδαλή, η οποία εμπλέκεται στη διαμόρφωση του φόβου, ο νησιώδης φλοιός λειτουργεί σαν σκανδάλη και ασχολείται με την αξιολόγηση συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της αφύπνισης.

Παράλληλα, ο φλοιός του μυελού είναι ένα μέρος του εγκεφάλου μας, το οποίο κρατά το σώμα μας έτοιμο για αντιμετώπιση της απειλής.

Σε αντίθεση με τα κακά όνειρα, όπου τα επίπεδα φόβου είναι μέτρια, οι εφιάλτες μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική δυσφορία, πράγμα που θα μπορούσε να διαταράξει τον ύπνο και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα συναισθήματά μας όταν ξυπνούμε.

«Πιστεύουμε ότι εάν ένα όριο φόβου ξεπεραστεί σε ένα όνειρο, χάνει τον ωφέλιμο ρόλο του ως συναισθηματικός ρυθμιστής», καταλήγει ο Περόγαμβρος.

Οι συγγραφείς της έρευνας ενδιαφέρονται τώρα να κοιτάξουν τους εφιάλτες και τα θετικά συναισθήματα στα όνειρά μας για να δουν πώς μας επηρεάζουν όταν ξυπνούμε.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Human Brain Mapping.

Πηγή: Science Alert /  Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.