ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Εκατοντάδες χιλιάδες χελώνες μαζί!

Βίντεο από drone καταγράφει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει γίνει ποτέ…

Με την έλευση των drones, έχουμε μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε φαινόμενα άγριας φύσης, τα οποία παλαιότερα δεν μπορούσαμε να δούμε.

Αυτό το προνόμιο αναδεικνύεται σε νέο υλικό, το οποίο απαθανατίζει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση θαλάσσιων χελωνών που καταγράφηκε ποτέ από κάμερα, και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες θηλυκές θαλάσσιες χελώνες, φτάνουν στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Κόστα Ρίκα για να βάλουν τα αυγά τους στην παραλία.

Το καταφύγιο Ostional ιδρύθηκε το 1983 ως προστατευόμενη περιοχή ειδικά για τις χελώνες και θεωρείται ότι φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκέντρωση χελωνών στον κόσμο. Μόνο το Oaxaca του Μεξικού έχει περισσότερες κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας.

Αυτό το συγκεκριμένο σμήνος θαλάσσιων χελωνών αποτελείται κυρίως από τις «ελαιόχρωμες» Olive Ridley (Lepidochelys olivacea), οι οποίες συσσωρεύονται στην ακτή, για να αφήσουν τα αυγά τους.

Το βίντεο γυρίστηκε από τη βιολόγο Βανέσα Μπέζι (Vanessa Bézy) τον Νοέμβριο του 2016, η οποία έχει μελετήσει αυτές τις μαζικές αφίξεις – γνωστές ως arribadas – για χρόνια.

Μοίρασε τώρα το βίντεο, προκειμένου να τονίσει την απειλή από τον τουρισμό αυτού του σημαντικού καταφυγίου χελωνών.

Προς το παρόν υπάρχουν κανόνες προστασίας, οι οποίοι εμποδίζουν την ανάπτυξη της βλάστησης, καθώς και υπεύθυνος τουρισμός που επιτρέπει στους ανθρώπους να παρακολουθήσουν τον απίστευτο τόπο φωλεοποίησης χελωνών και των νεοσσών τους.

Ωστόσο, η Bézy θεωρεί ότι λόγω της ταχύτητας ανάπτυξης στην περιοχή και γύρω από το Ostional, πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες κανονιστικές ρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί αυτός πληθυσμός.

Σύμφωνα με το βίντεο, την ημέρα που γυρίστηκε, υπήρχε το ισοδύναμο των 5.000 χελωνών σε μια περιοχή μεγέθους ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, ενώ η θαλάσσια περιοχή κάλυπτε μια συνολική έκταση πάνω από 1.000 γήπεδα ποδοσφαίρου, με πυκνότητα περίπου μιας χελώνας για κάθε τετράγωνο μέτρο.

Επειδή οι χελώνες φαίνονται να ανεβαίνουν στην επιφάνεια, εκτιμάται ότι υπήρχαν ακόμα περισσότερες, οι οποίες δεν διακρίνονταν κάτω από τα κύματα.

Δεν είναι γνωστό γιατί τόσες πολλές χελώνες συγκεντρώνονται εκεί για να φωλιάσουν ή ακόμα και πώς ξέρουν να επιστρέψουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν.

Μια άποψη είναι ότι χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης ως οδηγό. Ενδεχομένως αυτή η συγκεκριμένη παραλία στην Κόστα Ρίκα να έχει εύκολο προσανατολισμό λόγω των θαλασσίων ρευμάτων ή να έχει ένα ιδιαίτερο είδος άμμου που προτιμάται από τις χελώνες.

Επίσης, εξακολουθεί να είναι ασαφές γιατί οι χελώνες συγκεντρώνονται σε τέτοιες μεγάλες ποσότητες. Η αντοχή των νεοσσών είναι μια πιθανότητα, καθώς ο ρυθμός επιβίωσης τους είναι εντυπωσιακά χαμηλός.

Η Olive Ridley – η δεύτερη μικρότερη θαλάσσια χελώνα – γεννά γύρω στα 100 αυγά η κάθε μία και μόνο το 0,2% από αυτά θα επιβιώσει στην εκκόλαψη και μόνο το 1% των νεοσσών θα επιβιώσει στην ενηλικίωση.

Οι arribadas διαρκούν συνήθως πέντε 24ωρα και η περίοδος επώασης για τα αυγά είναι περίπου 45 ημέρες, στο διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου κάθε έτους, σαν ρολόι…

Βίντεο Vanessa Bezy

Πηγή: Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.