ΕΡΕΥΝΑ

Η κλιματική κρίση μολύνει επικίνδυνα τον αέρα που αναπνέουμε

Όξινοι ωκεανοί απελευθερώνουν περισσότερα επιβλαβή αέρια στην ατμόσφαιρα!

Μια έρευνα σοκ που έγινε στις ακτές της Ιαπωνίας, έδειξε ότι υπάρχει ανατροφοδότηση μεταξύ της θάλασσας και της ατμόσφαιρας, με την αύξηση της ποσότητας του οξειδίου του αζώτου στον αέρα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, η οξίνιση των ωκεανών λόγω του φαινομένου το θερμοκηπίου, φαίνεται να αυξάνει την ποσότητα του πρωτοξειδίου του αζώτου (N2O), ενός ισχυρού τοξικού αερίου, το οποίο απελευθερώνεται στον αέρα.

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στον αέρα σημαίνει ότι οι ωκεανοί απορροφούν περισσότερο από αυτό, γεγονός που καθιστά τα ύδατα πιο όξινα.

Αυτό με τη σειρά του αλλάζει το κλίμα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, προκαλεί λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων, διαταράσσει τη φυσική τροφική αλυσίδα, ανατρέποντας τα ένστικτα επιβίωσης των ψαριών και ακόμη διαλύοντας το θαλασσινό νερό.

Η οξίνιση των ωκεανών αποτελεί ήδη μια μεγάλη ανησυχία των ερευνητών, ως παρενέργεια και συμβολή στην αλλαγή του κλίματος.

Τώρα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο (EPFL) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Επιστήμης και Τεχνολογίας Θαλάσσιων Γαιών (JAMSTEC), αποκαλύπτουν την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα του N2O, το οποίο είναι σχεδόν 300 φορές πιο επιβλαβές από το CO2, καθώς καταστρέφει τη στιβάδα του όζοντος…

Η ομάδα ξεκίνησε συλλέγοντας δείγματα νερού από πέντε διαφορετικές τοποθεσίες στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας μεταξύ 2013 και 2016.

Για να ελέγξει πόσο νιτρώδες οξείδιο παρήχθη σε διαφορετικά επίπεδα οξύτητας, η ομάδα μείωσε έπειτα τα επίπεδα pH των δειγμάτων, καθιστώντας τα πιο όξινα.

Αυτό ενεργοποίησε μια διαδικασία με την οποία τα μικρόβια στο νερό αρχίζουν να μετατρέπουν το αμμώνιο σε νιτρικό, δημιουργώντας το N2O ως παραπροϊόν.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι για ένα συγκεκριμένο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού – τις υποαρκτικές περιοχές κοντά στο βόρειο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας – το πιο όξινο νερό αυξάνει σημαντικά την ποσότητα του παραγόμενου οξειδίου του αζώτου.

Είναι ενδιαφέρον ότι στα δείγματά τους η ομάδα κατέγραψε ότι ο πραγματικός ρυθμός μετατροπής αμμωνίου σε νιτρικό άλας μειώθηκε, αλλά με κάποιο τρόπο αυξήθηκε η ποσότητα του παραγόμενου Ν2Ο.

Η ομάδα δεν είναι σίγουρη τι το προκάλεσε αυτό, αλλά θα μπορούσε να είναι ότι οι μεταβολές του pH επηρεάζουν άλλους βιοχημικούς μηχανισμούς με απροσδόκητους τρόπους.

«Η μελέτη μας παρέχει πρόσθετες αποδείξεις ότι οι αυξανόμενες εκπομπές CO2 διαταράσσουν τους φυσικούς βιογεωχημικούς κύκλους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις αλλαγές στο περιβάλλον», λέει ο Φλόριαν Μπρέιντερ (Florian Breider), επικεφαλής της μελέτης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι υπό τις κατάλληλες συνθήκες, ένα αέριο θερμοκηπίου μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ενός άλλου, πιο καταστροφικού. Επομένως, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διεξάγουμε έρευνα στον τομέα αυτόν».

Η ομάδα αναγνωρίζει ότι προς το παρόν τα συμπεράσματα ισχύουν μόνο για ένα μέρος του ωκεανού που δοκιμάστηκαν. Θα χρειαστεί να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες, για να καθοριστεί εάν το φαινόμενο ισχύει και για άλλες περιοχές.

Πηγή: New Atlas / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.