ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Το τέλειο καμουφλάζ μιας πεταλούδας

Μοιάζει με νεκρό φύλλο…

Η Kallima inachus, ένα είδος πεταλούδας νύμφης που βρίσκεται στην Ινδία και στην Ιαπωνία, γνωστό ως «πεταλούδα ξερό φύλλο» για έναν πολύ απλό λόγο. Όταν τα φτερά της είναι κλειστά, αυτή η πεταλούδα μοιάζει πολύ με ένα αποξηραμένο φύλλο δέντρου.

Έχει ειπωθεί ότι η πεταλούδα kallima inachus μιμείται ένα ξερό φύλλο καλύτερα από ένα… πραγματικό ξερό φύλλο και όσο τρελό και αν ακούγεται αυτό, έχει νόημα.

Κατά κάποιο τρόπο, αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα κατόρθωσαν να αυξήσουν το καμουφλάζ τους σε τέτοιο ακραίο επίπεδο, ώστε τα φτερά του να έχουν μια κορυφή φύλλων στην μπροστινή άκρη και ένα μίσχο φύλλων στο πίσω μέρος.

Και δεν είναι μόνο αυτά, καθώς εμφανίζει μια χαρακτηριστική φλέβα, πολλαπλές αποχρώσεις καφέ και πορτοκαλί, ακόμα και μικροσκοπικές ατέλειες όπως μαύρες κηλίδες ή μικρά δάκρυα. Είναι ένας τέλειος καλλιτέχνης καμουφλάζ…

Εκτός από των δεξιοτήτων μίμησης ξερών φύλων από άλλες πεταλούδες, η kalima inachus εκπλήσσει επίσης με τις δύο ξεχωριστές μορφές της, ανάλογα με την εποχή.

Κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, όταν οι τροπικές πεταλούδες τείνουν να είναι λιγότερο δραστήριες, οι εξωτερικές πτέρυγες της είναι σχεδόν απόλυτα ομοιόμορφες, γεγονός που προσφέρει μεγάλη προστασία από τους θηρευτές.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου, η πεταλούδα από πορτοκαλί περνά σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, μιμούμενη τέλεια ένα φύλλο βελανιδιάς.

Αυτό της επιτρέπει να ξεγελάσει τα πουλιά, τις αράχνες και άλλους θηρευτές ακόμα και όταν κινείται. Αρκεί να μην ανοίξει τα φτερά της…

Γιατί ή πώς αλλάζει αυτή η ενδιαφέρουσα πεταλούδα ανάλογες με τις δύο εποχές εξακολουθεί να είναι μυστήριο. Ακόμα πιο αινιγματικό, είναι το διαφορετικό μέγεθος που παίρνει, με την υγρό σεζόν να είναι ελαφρώς μικρότερο.

Βίντεο Vlog N Buzz

Πηγή: Oddity Central / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.