ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ο πύργος με το μεγαλύτερο αίθριο του κόσμου

Βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνου.

Ο ουρανοξύστης «Leeza Soho», σχεδιάστηκε από τη Zaha Hadid λίγο καιρό πριν πεθάνει το 2016, και έχει 45 ορόφους πάνω από το έδαφος και άλλους τέσσερις κάτω από αυτό.

Ο πύργος βρίσκεται στην επιχειρηματική περιοχή Fengtai και περιλαμβάνει ένα μείγμα καταστημάτων και γραφείων που περιβάλλουν το γιγάντιο αίθριο.

«Η νέα επιχειρηματική συνοικία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του αστικού σχεδίου του Πεκίνου για να φιλοξενήσει ανάπτυξη χωρίς να επηρεάσει τα υφιστάμενα δίκτυα υποδομών στο κέντρο της πόλης», εξήγησε ο Πάτρικ Σουμάχερ (Patrik Schumacher), διευθυντής της εταιρείας Zaha Hadid Architects.

«Αυτός ο 45 ορόφων και 172.800 τετραγωνικών μέτρων πύργος ανταποκρίνεται στη ζήτηση από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο Πεκίνο για ευέλικτο και αποδοτικό χώρο γραφείων».

Βρίσκεται σε ένα σημείο δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό της επιχειρηματικής περιοχής και περιβάλλει μια σήραγγα του υπόγειου σιδηρόδρομου.

Η θέση του πάνω από αυτή τη σήραγγα οδήγησε την αρχιτεκτονική εταιρεία να χωρίσει το κτίριο σε δύο μισά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός γιγαντιαίου αίθριου στο κέντρο του.

Αυτό το αίθριο έχει ύψος 194,15 μέτρα, γεγονός που το καθιστά το ψηλότερο στον κόσμο, ξεπερνώντας το ανάλογο στο ξενοδοχείο Burj Al Arab στο Ντουμπάι.

Το σχήμα του δημιουργεί κυρτά ανοίγματα σε κάθε πλευρά του πύργου, τα οποία επιτρέπουν το φυσικό φως στους εσωτερικούς χώρους και παρέχουν θέα πάνω από την πόλη, από κάθε όροφο.

Το χαμηλότερο επίπεδο του αίθριου έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως δημόσιος χώρος και συνδέεται άμεσα με την δίπλα στην περιοχή.

Τα δύο μισά του Leeza Soho συνδέονται εσωτερικά με υπερυψωμένους διαδρόμους, οι οποίοι προβάλλουν πέρα ​​από το κενό από τέσσερα διαφορετικά επίπεδα.

Εξωτερικά συνδέονται με πρόσοψη από γυάλινη «κουρτίνα», η οποία είναι διπλής μόνωσης και αποτελείται από μια σειρά γωνικών γυάλινων πλαισίων, για να βοηθήσουν τον εξαερισμό.

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης της περιβαλλοντικής απόδοσης του κτιρίου, ο πύργος είναι εφοδιασμένος με μηχανισμό θερμότητας από τον αέρα και αντλίες υψηλής απόδοσης, εγκαταστάσεις συλλογής νερού, καθαρισμό γκρίζου νερού και μονωτική πράσινη οροφή με φωτοβολταϊκά πάνελ.

Υπάρχουν επίσης 2.680 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων με ντουλάπια και ντουζιέρες, μαζί με χώρους πάρκινγκ για ηλεκτρικά ή υβριδικά αυτοκίνητα.

Πηγή: Dezeen / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.