ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πώς θα βρείτε σε ανθρώπινα χρόνια την ηλικία του σκύλου σας;

Ερευνητές λένε να ξεχάσουμε όσα ξέρουμε…

Κανείς δεν ξέρει πώς ξεκίνησε ή από πού προήλθε, αλλά η ιδέα ότι μπορείτε να βρείτε την ηλικία του σκύλου σας σε ανθρώπινα χρόνια αν την πολλαπλασιάσετε Χ επτά, είναι ένας μύθος.

Αλλά επειδή μας αρέσει να ψάχνουμε στη γήρανση των αγαπημένων μας τετράποδων σε σύγκριση με την ηλικία μας, είναι ένας εύκολος τρόπος, έστω και αν είναι λάθος.

Η εύρεση υπολογισμού της ηλικίας ενός σκύλου δεν είναι εύκολο, αλλά μια ομάδα ερευνητών έχει αναπτύξει μια φόρμουλα, η οποία δεν βασίζεται σε κάποια αυθαίρετη μέτρηση, αλλά σε αλλαγές στο DNA με την πάροδο του χρόνου.

Όπως εξηγούν σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «BioRxiv», η μέθοδος της ομάδας βασίζεται σε έναν επιγενετικό μηχανισμό που ονομάζεται μεθυλίωση.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, προστίθενται μεθυλομάδες στα μόρια του DNA, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη δραστηριότητα ενός τμήματος του, χωρίς να μεταβάλλουν το ίδιο το DNA.

Αυτό έχει προφανώς τη δική του λειτουργία, αλλά ένα συμπέρασμα είναι ότι η μεθυλίωση του DNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της ηλικίας στους ανθρώπους. Αυτό ονομάζεται επιγενετικό ρολόι.

Έτσι, οι γενετιστές Tina Wang και Trey Ideker του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Σαν Ντιέγκο, πρότειναν να συγκρίνουν το επιγενετικό ρολόι των ανθρώπων, με το επιγενετικό ρολόι των σκύλων.

Οι ζωές των σκύλων μπορούν να ποικίλουν εντυπωσιακά: από 6-7 χρόνια για μερικές μεγάλες φυλές, όπως τα μαστίφ, μέχρι και 17-18 χρόνια για σκύλους όπως τα τσιουάουα. Παρά την παραλλαγή αυτή, όλα τα σκυλιά παρουσιάζουν μια παρόμοια αναπτυξιακή, φυσιολογική και παθολογική τροχιά.

Μια ενιαία φυλή προσφέρει ισχυρή ομοιογένεια γονιδιώματος, η οποία αυξάνει την πιθανότητα ταυτοποίησης γενετικών παραγόντων, οι οποίοι σχετίζονται με σύνθετα γνωρίσματα, συμπεριλαμβανομένης της γήρανσης, ανέφερε η ομάδα. Έτσι χρησιμοποίησαν τα σκυλιά Λαμπραντόρ Ριτρίβερ για αυτή τη μελέτη.

Συνέκριναν έπειτα τα δεδομένα των σκύλων τους με τα δημοσιευμένα προφίλ μεθυλίωσης από το αίμα 320 ανθρώπων ηλικίας μεταξύ ενός και 103 ετών και εκείνων 133 ποντικών.

«Η σύγκριση με τα ανθρώπινα μεθυλομερή αποκαλύπτει μια μη γραμμική σχέση που μεταφράζει τα χρόνια του σκύλου, σε ανθρώπινα», γράφουν οι ερευνητές.

Οι ομοιότητες ήταν μεγαλύτερες όταν συγκρίνονταν νεαρά σκυλιά με νέους ανθρώπους και ηλικιωμένα σκυλιά με ηλικιωμένους ανθρώπους.

Αυτή η αντιστοίχιση των επιγενετικών ρολογιών επέτρεψε στην ομάδα να αντλήσει έναν τύπο για τον υπολογισμό της «ανθρώπινης» ηλικίας των σκύλων: human_age = 16ln (dog_age) + 31.

Έτσι, πολλαπλασιάστε το φυσικό λογάριθμο της ηλικίας του σκύλου σας  (εδώ χρειάζεται  αριθμομηχανή ) επί 16 και στη συνέχεια προσθέστε 31. Αυτό θα σας δώσει την ηλικία του σκυλιού σε «ανθρώπινα χρόνια».

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο, ορισμένα ορόσημα αντιστοιχούσαν πραγματικά καλά. Επτά εβδομάδες στα σκυλιά βρέθηκε να αντιστοιχούν σε εννέα μήνες στους ανθρώπους – ο χρόνος που τα πρώτα δόντια εμφανίζονται σε βρέφη και κουτάβια.

Οι μέσες διάρκειες ζωής των δύο ειδών αντιστοιχούσαν επίσης – 12 έτη για τους Λαμπραντόρ και 70 για τους ανθρώπους.

Τούτου λεχθέντος, άλλα ορόσημα δεν ταιριάζουν πολύ καλά. Τα σκυλιά, για παράδειγμα, περνούν από την εφηβεία και φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα ταχύτερα από τον άνθρωπο, οπότε η περίοδος ανάμεσα στην εφηβεία και τη μέση ηλικία δεν ταιριάζει – ένα Λαμπραντόρ πέντε ετών υπολογίζεται γύρω στα 56 έτη.

Αλλά η μεθυλίωση του σκύλου επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουν. Και, φυσικά, υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τις διαφορετικές φυλές που γερνάνε διαφορετικά.

Επομένως, πιθανότατα δεν θα έχουμε ποτέ μια προσέγγιση ενός μεγέθους, αλλά έναν τύπον βασισμένο  στο επιγενετικό ρολόι. Κάτι που  είναι πολύ πιο χρήσιμο από το να πολλαπλασιάζετε με επτά.

Πηγή: Science Alert / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.