FOOD

Κρέας από τον αέρα!

Έχει όλα τα συστατικά, αλλά όχι την ίδια γεύση…

Photo Credit PixaBay 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εποχής των διαστημικών πτήσεων, η NASA είχε μια ιδέα να δημιουργήσει τροφή από το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εκπέμπεται από τους αστροναύτες, επιτρέποντας ουσιαστικά στα πληρώματα να τρώνε τον αέρα μέσα στο διαστημόπλοιο τους κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών.

Αν και η ιδέα δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια χρησιμοποιεί τώρα την ίδια αρχή για την παραγωγή κρέατος χωρίς να χρειάζεται ζώα, το οποίο ελπίζει ότι σύντομα θα τροφοδοτήσει τους ανθρώπους στη Γη.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, η διατήρηση της διατροφής όλων των ανθρώπων γίνεται όλο και περισσότερο μια πρόκληση.

Η παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων κρέατος προκαλεί τεράστια πίεση στους πόρους, ενώ παράλληλα έχει επιζήμιες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Photo Credit Air Protein 

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, η «Air Protein» έχει αναπτύξει μια προβιοτική διαδικασία παραγωγής, η οποία χρησιμοποιεί μικρόβια για να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα σε πρωτεϊνική ουσία που έχει το ίδιο προφίλ αμινοξέων με τη ζωική πρωτεΐνη.

Αυτά τα μικρόβια – που ονομάζονται υδρογονότροφα – καλλιεργούνται μέσα σε δεξαμενές ζύμωσης, όπου τροφοδοτούνται με συνδυασμό διοξειδίου του άνθρακα, νερού και άλλων θρεπτικών ουσιών. Χρησιμοποιώντας αυτό το μείγμα, παράγουν ένα καφέ «αλεύρι», το οποίο είναι 80% πρωτεΐνης και η γεύση του περιγράφεται ως «ουδέτερη».

Αν και δεν είναι απολύτως ακριβές να ονομάζουμε αυτή την ουσία «κρέας», η «Air Protein» λέει ότι μπορεί να αναμιχθεί με άλλα συστατικά για να δημιουργήσει υποκατάστατα κρέατος.

Photo Credit Air Protein 

«Τα στατιστικά στοιχεία είναι σαφή. Οι σημερινοί μας πόροι είναι υπό εξαιρετική πίεση, όπως αποδεικνύεται από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, λόγω της αποψίλωσης και της συνεχώς αυξανόμενης ξηρασίας», εξήγησε η CEO της εταιρείας Lisa Dyson.

«Πρέπει να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα με μειωμένη εξάρτηση από τους χερσαίους και τους υδάτινους πόρους. Το κρέας που βασίζεται στον αέρα αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα πόρων και πολλά άλλα»…

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για περισσότερες εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου περισσότερο από όλον τον τομέα των παγκόσμιων μεταφορών. Εν μέρει για το λόγο αυτό, αναπτύχθηκαν ορισμένα φυτικά εναλλακτικά κρέατα τα τελευταία χρόνια.

Photo Credit Air Protein 

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα προϊόντα βασίζονται σε σόγια ή άλλα φυτά, τα οποία συχνά συμβάλλουν στην αποψίλωση, καθώς η γη έχει καθαριστεί για την καλλιέργειά τους.

Η πρωτεΐνη του αέρα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να παραχθεί, χρησιμοποιώντας μια μικρή ποσότητα γης.

Επιπλέον, η δημιουργία κρέατος από μικρόβια και αέριο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν φυτοφάρμακα και ότι τα τρόφιμα μπορούν να παραχθούν σε λίγες ώρες και όχι σε μήνες, όπως συμβαίνει συχνά με πηγές πρωτεϊνών ζωικής ή φυτικής προέλευσης.

Πηγή: Ifl Science  / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:FOOD

Tagged as: , , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.