ΕΡΕΥΝΑ

Τα πουλιά επιλέγουν τους συντρόφους τους από τη μυρωδιά!

Έτσι, είναι σίγουρα για την αναπαραγωγή τους.

Για δεκαετίες, οι ερευνητές πίστευαν ότι τα πουλιά δεν είχαν μυρωδιές. Η εκτίμησή τους ήταν ότι το άρωμά τους διασκορπίζεται στον άνεμο, οπότε δεν είναι το πιο ακριβές εργαλείο για να εντοπίσουν το θήραμα τους ή να κρατήσουν μακριά τους θηρευτές τους.

Αντ’ αυτού, διαθέτουν άλλες πιο έντονες αισθήσεις, όπως η όραση ή η ακοή, επειδή η μυρωδιά δεν είναι τόσο απαραίτητη. Ωστόσο, πρόσφατα, νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Experimental Biology, έχει ανατρέψει αυτήν τη θεωρία.

Σύμφωνα με αυτήν, τα πουλιά όχι μόνο μπορούν να μυρίσουν, αλλά ταυτοποιούν το ένα το άλλο, χρησιμοποιώντας το μοναδικό άρωμα των βακτηριδίων, το οποίο υπάρχει στους αδένες τους, που βρίσκονται στη βάση των φτερών της ουράς τους.

Πιστεύεται ότι το έλαιο που παράγεται χρησιμοποιείται κυρίως για τη διατήρηση των φτερών, αλλά προηγούμενες μελέτες για την όσφρηση των πτηνών έχουν επίσης δείξει ότι ορισμένα είδη επικοινωνούν μέσω αυτού.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα πουλιά δείχνουν μια προτίμηση για ορισμένες λιπαρές μυρωδιές, με κάποια θηλυκά να επιλέγουν τον πατέρα των νεοσσών τους, με βάση την καλύτερη μυρωδιά!

Οι ερευνητές με επικεφαλής την ορνιθολόγο Ντανιέλ Γουιτάκερ (Danielle Whittaker), από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, διερεύνησαν πώς παράγονται αυτά τα αρώματα.

«Ποτέ δεν είχα σκεφτεί τον ρόλο των βακτηριδίων», λέει η Whittaker. «Αλλά όλες οι ενώσεις που δημιουργούν τα αρώματα είναι γνωστά υποπροϊόντα βακτηριακού μεταβολισμού».

Οι μελέτες των επιστημόνων σε πουλιά Junco (στρουθιόμορφα) έδειξαν ότι όλα τα βακτήρια των πουλιών παράγουν ορισμένες «νότες» μυρωδιάς. Όταν συνδυάζονται, τότε παράγουν το προσωπικό τους άρωμα, το οποίο με τη σειρά του έχει αντίκτυπο στην επιτυχία των ζευγαριών.

«Οι οσμές που παράγονται από τα πουλιά είναι μοναδικές γι’αυτό επιτρέπουν σε άλλα πουλιά να αποκτήσουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ζευγαρώματος», λέει ο Whittaker.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια μπορούν να αλλάξουν για διάφορους λόγους, όπως από το περιβάλλον, λοιμώξεις, ορμόνες ή κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Πηγή: Smithsonian / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Κατηγορίες:ΕΡΕΥΝΑ

Tagged as: , ,

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.