ΕΡΕΥΝΑ

Η προσομοίωση του φεγγαριού

Δημιουργήθηκε με εκατοντάδες εκρήξεις για την εκπαίδευση των αστροναυτών.

Πριν οι αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων» πατήσουν το πόδι τους στη Σελήνη, η NASA είχε φροντίσει να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο περιβάλλον στα χωράφια της Αριζόνας.

Το «Cinder Lake Crater Field», ήταν σαν το φεγγάρι στη Γη, με κρατήρες, πετρώματα και όλα τα σχετικά που θα έβρισκε κανείς όταν θα γινόταν η προσσελήνωση.

Ενώ μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης των αστροναυτών πραγματοποιήθηκε μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας, προσομοιωτές και σε εγκαταστάσεις δοκιμών, αλλά το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι κρατήρες στην Αριζόνα.

Το καλοκαίρι του 1967, δύο χρόνια πριν από την προγραμματισμένη απογείωση, η NASA επέλεξε ένα χωράφι 150 μέτρων ποδιών στα βορειοανατολικά της πόλης Φλάγκτσαφ (Flagstaff), ακριβώς νότια του ηφαιστείου Crater Sunset και άρχισε τις μετατροπές, έτσι ώστε να μοιάζει το σεληνιακό έδαφος.

Οι μηχανικοί έσκαψαν στον βασαλτικό βράχο, φυτεύτηκαν εκρηκτικές ύλες και τους ανατίναξαν για να δημιουργήσουν κρατήρες.

Η ποσότητα των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και το βάθος στο οποίο είχαν θαφτεί υπολογίστηκαν προσεκτικά προκειμένου να δημιουργηθούν κρατήρες με συγκεκριμένες διαστάσεις. Κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών, δημιούργησαν 143 κρατήρες με διάμετρο από 2 έως 12 μέτρα.

Η κατανομή και το μέγεθος των κρατήρων δεν επιλέχθηκαν αυθαίρετα. Κατασκευάσθηκαν σε κλίμακα 1:1 για την αντιγραφή μιας μικρής περιοχής του προτεινόμενου χώρου προσσελήνωσης.

Αργότερα, η NASA δημιούργησε μια άλλη άλλο, πολύ μεγαλύτερη περιοχή κρατήρων, ώστε να αναπαράγει όχι μόνο το μέγεθος αλλά και τη συγκεκριμένη ηλικία των σεληνιακών κρατήρων.

Ο στόχος ήταν να δοθεί στους αστροναύτες η δυνατότητα να περιγράψουν τον τύπο και την ηλικία των γεωλογικών σχηματισμών που θα αντιμετώπιζαν.

Ο δεύτερος χώρος περιείχε 354 κρατήρες. Για να δημιουργηθεί ο δεύτερος τομέας κρατήρων, έγιναν αρκετές σειρές εκρήξεων και τα απαραίτητα, για να μοιάζουν με κρατήρες διαφορετικών ηλικιών.

Αν και ο χώρος δημιουργήθηκε για την προσσελήνωση του «Απόλλωνα 11», το πλήρωμα του «Απόλλωνα 15» ήταν το πρώτο που εκπαιδεύτηκε στο Crater Field, επειδή η αποστολή του επικεντρώθηκε κυρίως στη γεωλογία.

Εκτός από την γεωλογική εκπαίδευση, τα πεδία κρατήρων χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν να χαρτογραφηθούν πιθανές διαδρομές σε όλο το σεληνιακό τοπίο. Η τελευταία εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε το 1972 για τον «Απόλλωνα 17», τον τελευταίο της αποστολής.

Τώρα, πενήντα χρόνια αργότερα, πολλοί από τους κρατήρες έχουν διαβρωθεί, με μόνο τους μεγαλύτερους να διακρίνονται.

Πηγή: Amusing Planet / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.