ΝΕΑ

Υπήρχαν αρχαίοι εξωγήινοι στον Άρη;

Προβληματίζουν μυστηριώδη ευρήματα και αυξομείωση των επιπέδων του οξυγόνου!

Κρατήρας Jezero

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα στοιχεία στον κόκκινο πλανήτη, τα οποία δημιουργούν ερωτήματα στους επιστήμονες της NASA, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν μπορούν να βρουν πειστικές απαντήσεις.

Όλα περιστρέφονται γύρω από δύο κρατήρες: Τον Jezero και τον Gale. Ο πρώτος είναι από τους μεγαλύτερους που έχει εντοπίσει το Curiosity, με διάμετρο 45 χιλιομέτρων, και είναι ο τόπος που έχει προγραμματιστεί να γίνει η προσεδάφιση νέου ρομποτικού μηχανήματος το 2021.

Εκεί, έχουν εντοπιστεί τεράστιες ποσότητες ενυδατωμένου πυριτίου και ανόργανων στοιχείων, των λεγόμενων ανθρακούχων, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχε μία λίμνη στη θέση του κρατήρα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Jezero να περιέχει δομές, οι οποίες μπορούν να επιβιώσουν για δισεκατομμύρια χρόνια, όπως κοχύλια, κοράλλια και ορισμένα είδη πετρωμάτων που σχηματίζονται με τη μικροβιακή ζωή!

Ρομποτικό όχημα Curiosity

Το ρομποτικό όχημα θα προσγειωθεί στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, όταν θα ξεκινήσει τη λήψη δειγμάτων πυρήνα, τα οποία θα εναποτεθούν σε μεταλλικούς σωλήνες στην επιφάνεια του πλανήτη, περιμένοντας να μεταφερθούν στη Γη για ανάλυση σε μια μεταγενέστερη αποστολή.

Στο μεταξύ, στον κρατήρα Gale εντοπίσθηκε μια δραματική αυξομείωση των επιπέδων του οξυγόνου, σε συνάρτηση με τις εποχές του χρόνου, σαν να υπάρχει ένα μηχάνημα το οποίο ανοίγει και κλείνει!

Η διαπίστωση αυτή έχει προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν την πηγή και να εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο κρατήρας έχει πλάτος 154 χιλιομέτρων, και δημιουργήθηκε από μια πτώση μετεωρίτη, πριν από 3,5 έως 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια .

Το Curiosity τον εξερευνά από το 2012, όταν προσγειώθηκε στους πρόποδες του βουνού Sharp, ένα γιγάντιο βουνό στην καρδιά του κρατήρα, σύμφωνα με τη NASA.

Για τα τρία τελευταία χρόνια του Άρη (πάνω από πέντε χρόνια της Γης) ο ρομποτικός εξερευνητής συγκεντρώνει δείγματα αέρα και αναλύει την ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας ένα όργανο που ονομάζεται Ανάλυση Δείγματος στον Άρη – «Sample Analysis at Mars» (SAM), το οποίο αποτελεί μέρος ενός φορητού εργαστηρίου χημείας.

Κρατήρας Gale

Το SAM επιβεβαίωσε ότι το 95% της ατμόσφαιρας του Άρη αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και το άλλο 5% είναι ένας συνδυασμός μοριακού αζώτου (δύο άτομα αζώτου που συνδέονται μαζί), μοριακού οξυγόνου, αργού και μονοξειδίου του άνθρακα.

Το SAM διαπίστωσε επίσης ότι, όταν το αέριο CO2 παγώνει στους πόλους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πέφτει η πίεση του αέρα ολόκληρου του πλανήτη. Όταν το CO2 εξατμιστεί τους θερμότερους μήνες, η πίεση αέρα αυξάνεται ξανά.

Αλλά όταν η SAM ανέλυσε τα επίπεδα οξυγόνου στον κρατήρα, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά μυστηριώδη. Τα επίπεδα οξυγόνου αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από τα αναμενόμενα – φτάνοντας το 30% των αρχικών τους επιπέδων την άνοιξη και το καλοκαίρι – και στη συνέχεια μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα για τον χειμώνα!

Αυτό το παζλ θυμίζει ένα παρόμοιο μυστήριο σχετικά με τα επίπεδα μεθανίου στον κρατήρα. Το SAM είχε βρει ότι τα επίπεδα μεθανίου αυξάνονται μερικές φορές κατά περίπου 60% το καλοκαίρι και πέφτουν σε άλλες τυχαίες χρονικές στιγμές, για άγνωστους λόγους.

Τόσο το οξυγόνο όσο και το μεθάνιο μπορούν να παραχθούν βιολογικά (όπως με μικρόβια) και γεωλογικά (όπως με νερό και πετρώματα). Όμως, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποια διαδικασία θα μπορούσε να παράγει τα πλεονάζοντα στοιχεία.

Η μέχρι τώρα εξήγηση τους είναι ότι το υπερβολικό οξυγόνο και το μεθάνιο, δεν είναι βιολογικής, αλλά μιας γεωλογικής διαδικασίας.

Πάντως, ακόμα και αν συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα τι είναι αυτό στο έδαφος, το οποίο απελευθερώνει τόση ποσότητα οξυγόνου στην ατμόσφαιρα…

Βίντεο NASA Jet Propulsion Laboratory

Πηγές: Russia Today και Live Science / Εικόνες NASA / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.