ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Ελάφια – ποντίκια!

Το μέγεθος τους δικαιολογεί το όνομα…

Photo Credit /Southern Institute of Ecology/Global Wildlife Conservation/Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research/NCNP

Ένα πολύ σπάνιο είδος μικρού ζώου, το οποίο μοιάζει με ελάφι και θεωρείτο ότι είχε εξαφανιστεί, εντοπίστηκε μετά από 30 χρόνια στη βορειοδυτική ζούγκλα του Βιετνάμ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution.

Γνωστό ως «ελάφι-ποντίκι», καθώς το μέγεθος του παραπέμπει σε μεγάλα ποντίκια, είχε καταγραφεί για τελευταία φορά το 1990. Το είδος αυτού του ζώου με το επιστημονικό όνομα «Tragulus versicolor», περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1910, και είχε βρεθεί περίπου 450 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Χο Τσι Μινχ.

Χωρίς επιβεβαιωμένες παρατηρήσεις από το 1990, οι ειδικοί θεώρησαν ότι το είδος πρέπει να έχει ωθηθεί στο χείλος της εξαφάνισης εξαιτίας του κυνηγιού.

Ωστόσο, ο βιετναμέζος βιολόγος An Nguyen, ο οποίος συνεργάζεται με την Παγκόσμια Διατήρηση της Άγριας Ζωής (Global Wildlife Conservation) και είναι διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Ζωολογικού και Άγριας Ζωής Leibniz, αναρωτιόταν εδώ και χρόνια αν το «ελάφι-ποντίκι» μπορεί να κρύβεται κάπου.

Συνεργαζόμενος με τους συναδέλφους του Barney Long και Andrew Tilker, οι εμπειρογνώμονες πήραν μαζί με τους ντόπιους χωρικούς για να «κοσκινίσουν» τη ζούγκλα με βάση τις προηγούμενες παρατηρήσεις ερευνητών.

Photo Credit Nguyen et al., Nature Ecology & Evolution

Για να έχουν αποτέλεσμα στις προσπάθειες τους, τοποθέτησαν σε δασικούς οικοτόπους πάνω από 30 κάμερες-παγίδες, οι οποίες ενεργοποιούνταν με την κίνηση των ζώων.

«Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά, ήμουν ενθουσιασμένος όταν ελέγξαμε τις παγίδες των φωτογραφικών μηχανών και είδαμε εικόνες των μικρών ελαφιών», δήλωσε ο Nguyen.

Ο Tilker προειδοποίησε, πάντως, με μια ανάρτηση στο blog ότι «μόνο επειδή βρήκαμε αυτό το είδος σχετικά εύκολα δεν σημαίνει ότι δεν απειλείται».

Τα δάση στη νοτιοανατολική Ασία συνεχώς αποψιλώνονται από την αύξηση των πληθυσμών και την ανάπτυξη. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων για την βιοποικιλότητα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι μέχρι ένα εκατομμύριο είδη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εξαφάνισης λόγω του αντίκτυπου της ανθρωπότητας στον πλανήτη.

Πηγή: Science Alert / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.