ΝΕΑ

Απειλή πυρηνικού εφιάλτη λόγω κλιματικής κρίσης!

Έχει αρχίσει να ραγίζει ο «τάφος», όπου οι Αμερικανοί έθαψαν τόνους από πυρηνικά απόβλητα…

Τα νησιά Μάρσαλ ήταν ο «σάκος του μποξ» για τους Αμερικανούς στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και από το 1946 έως το 1959 έριξαν 67 πυρηνικές βόμβες και βόμβες υδρογόνου, στο πλαίσιο των δοκιμών τους. Οι συνέπειες ήταν να μετατρέψουν την περιοχή σε μία από τις πιο μολυσμένες του κόσμου.

Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ένας θόλος από σκυρόδεμα, τον οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν «τάφο», και εκεί έθαψαν το έδαφος έξι νησιών που είχε μολυνθεί από ραδιενέργεια, μαζί με τόνους μολυσμένου εδάφους από τη Νεβάδα.

Για πολλά χρόνια, το πρόβλημα φαίνεται να έχει σκουπιστεί με επιτυχία κάτω από το χαλί. Αλλά τώρα, ο «πυρηνικός τάφος» απειλεί να ανοίξει και να σκορπίσει τον εφιάλτη στον ωκεανό, ως συνέπεια της αύξησης των επιπέδων της θάλασσας και άλλων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Ο ρηχός «τάφος», που ονομάζεται «Runit Dome», είναι ένας θόλος σκυροδέματος 45 εκατοστών πάχους, με διάμετρο 115 μέτρα, και βρίσκεται στο Runit Island στην Ατόλη Enewetak. Η δουλειά του ήταν να συγκρατήσει το ραδιενεργό υλικό που εκτοξεύθηκε από τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ.

Ο σφραγισμένος λάκκος περιέχει πάνω από 87.800 κυβικά μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων, όπως στρατιωτικό εξοπλισμό, χώμα και παλιοσίδερα, τα οποία έθαψαν από το 1977 έως το 1980, περίπου 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Σε αντίθεση με τον σφραγισμένο θόλο στην κορυφή, ο πυθμένας του λάκκου δεν ήταν ποτέ επενδεδυμένος με σκυρόδεμα. Έτσι τώρα, η άνοδος της παλίρροιας απειλεί να βυθίσει τον «τάφο» ή να τον ανοίξει.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο θόλος καλύπτεται από ρωγμές, οι οποίες μεγαλώνουν λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών.

Η άνοδος των επιπέδων της θάλασσας καλύπτει τις ακτές του νησιού Runit, προκαλώντας διαρροή ραδιενεργών υλικών στα γύρω ύδατα.

Τον Ιούλιο του 2019, μια ξεχωριστή μελέτη αξιολόγησης διαπίστωσε ότι ορισμένες περιοχές των Νήσων Μάρσαλ έχουν επίπεδα ακτινοβολίας συγκρίσιμες με εκείνες που βρίσκονται κοντά στο Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα.

Πριν από τις πυρηνικές δοκιμές στη δεκαετία του 1940 και του 1950, οι κάτοικοι της Atoll Enewetak εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν σε κοντινά νησιά. Σήμερα, μόνο τρία από τα 40 νησιά της Ατόλης έχουν χαρακτηριστεί ασφαλή για κατοίκηση και φιλοξενούν περίπου 650 κατοίκους.

Πηγή: Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.