ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Αυτό το κτίριο είναι βιβλιοθήκη!

Εκπληκτική κατασκευή στη Φινλανδία.

Η κεντρική βιβλιοθήκη Όντι (Odi), στο Ελσίνκι έχει στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους να κάνουν τόπο συνάντησης τους την τεράστια βιβλιοθήκη με το σχήμα πλοίου που ταξιδεύει στο μέλλον.

Σχεδιασμένη από την εταιρεία ALA Architects, και πρόκειται για μια μακριά και στενή δομή διαθέτει, η οποία διαθέτει ξύλινη εξωτερική επένδυση και έναν όροφο με γυάλινους τοίχους.

Περίπου το ένα τρίτο του χώρου είναι αφιερωμένο στα βιβλία. Επίσης, υπάρχουν ένα καφέ, ένα εστιατόριο, κινηματογράφος, στούντιο ηχογράφησης και χώρος δημιουργίας, ώστε να διευρύνεται η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση των αναγκών ενός διαφορετικού πληθυσμού ντόπιων και μεταναστών.

Η προσπάθεια φαίνεται να έχει αποδώσει, καθώς τον πρώτο μήνα λειτουργίας της βιβλιοθήκης, στις αρχές του 2018, περίπου τα δύο τρίτα από τους 600.000 κατοίκους του Ελσίνκι επισκέφτηκαν τη βιβλιοθήκη, ενώ το 2019 οι επισκέψεις έφτασαν τα 3 εκατομμύρια.

Όπως τόνισε σε συνέδριο ο Τόμι Λάιτο (Tommi Laitio), εκτελεστικός διευθυντή πολιτισμού και αναψυχής του Ελσίνκι, «η κοινωνία μας εξαρτάται ουσιαστικά από το ότι οι άνθρωποι μπορούν να εμπιστεύονται την καλοσύνη των ξένων».

Ένας από τους στόχους της βιβλιοθήκης είναι να κάνει τους κατοίκους να φοβούνται λιγότερο τις διάφορες σύγχρονες ανησυχίες από πιο ενημερωμένους πολίτες.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν έχουν προστατεύσει τους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης της Φινλανδίας από τις ανησυχίες του 21ου αιώνα σχετικά με την αλλαγή του κλίματος, τους μετανάστες, την αποδιοργανωτική τεχνολογία και τις άλλες δυνάμεις που τροφοδοτούν τα δεξιά λαϊκά κινήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η βιβλιοθήκη, η οποία ήταν προϊόν μιας δεκαετούς δημόσιας διαβούλευσης και διαδικασίας σχεδιασμού, δημιουργήθηκε εν μέρει για να αντισταθεί σε αυτούς τους φόβους.

«Όταν οι άνθρωποι φοβούνται, εστιάζουν σε βραχυπρόθεσμες εγωιστικές λύσεις», δήλωσε ο Laitio. «Επίσης, αρχίζουν να αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους»…

Πηγές: Kottke και Colossal / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.