ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χιλιάδες σπάνια «αυγά πάγου»

Βρέθηκαν σε παραλία στη Φινλανδία

Photo Credit Risto Mattila 

Σε ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, το οποίο οφείλεται σε πολύ ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, σκόνταψε ένα ζευγάρι στην παραλία Μαριανέμι (Marjaniemi), στο νησί Χαϊλουότο (Hailuoto).

Ο Ριστό Μάτιλα (Risto Matilla), ο οποίος είναι ερασιτέχνης φωτογράφος, πήρε αυτή τις εικόνες των «αυγών», το μεγαλύτερο από τα οποία ήταν στο μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου.

Όπως δήλωσε ο Matilla, περπατούσε με τη σύζυγο του κατά μήκος της παραλίας και είδαν τα «αυγά του πάγου», να απλώνονται σε μια ακτίνα περίπου 30 μέτρων από την ακτή.

Ο Τζούνι Βάινο (Jouni Vainio), ειδικός στον πάγο στο Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, δήλωσε ότι το περιστατικό δεν ήταν συνηθισμένο, αλλά μπορεί να συμβεί μία φορά το χρόνο με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Photo Credit Risto Mattila 

«Χρειάζεται τη σωστή θερμοκρασία του αέρα (κάτω από το μηδέν, αλλά μόνο λίγο), τη σωστή θερμοκρασία του νερού (κοντά στο σημείο κατάψυξης), μια ρηχή και με ήπια κλίση αμμώδη παραλία και ήρεμα κύματα», είπε.

«Επίσης, χρειάζεται κάτι που να λειτουργεί ως πυρήνας. Δηλαδή να αρχίζει να συλλέγει πάγο γύρω του, ο οποίος μετακινείται από τα κύματα κατά μήκος της παραλίας, προς τα εμπρός και πίσω. Μία τέτοια μικρή σφαίρα, η οποία έχει δημιουργηθεί, παγώνει και γίνεται όλο και μεγαλύτερη».

Το φθινόπωρο είναι η τέλεια στιγμή για να δει κανείς το φαινόμενο, σύμφωνα με τον Δρ. Τζέιμς Κάρτερ (James Carter), καθηγητή γεωγραφίας-γεωλογίας στο Illinois State University, καθώς αρχίζει να σχηματίζεται πάγος στην επιφάνεια του νερού, παίρνοντας μια μορφή, όταν μετακινείται από τα κύματα.

«Μπορώ να φανταστώ την κίνηση της επιφάνειας που σχηματίζει το λασπώδες μείγμα», είπε. «Χάρη στον φωτογράφο ο κόσμος βλέπει κάτι που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορούσαν ποτέ να δουν»…

Πηγή: Guardian / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.