ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Τα πρώτα πουλιά που έχουν οργανωμένες κοινωνίες!

Θυμούνται τα μέλη της ομάδας τους αλλά και τους γείτονες…

Για πρώτη φορά στον κόσμο εντοπίσθηκε σε πουλιά, αυτό που οι βιολόγοι χαρακτηρίζουν «πολύπλοκες» ή «πολυεπίπεδες» κοινωνίες.

Θεωρούσαν ότι αυτές υπήρχαν μόνο ανάμεσα στα θηλαστικά και έτσι ήταν ένα σοκ για τους επιστήμονες να ανακαλύψουν ότι μια «πολυεπίπεδη» κοινωνία υπάρχει σε αφρικανικές φραγκόκοτες (vulturine guineafowl), ένα είδος πουλιού, το οποίο δεν είναι γνωστό για τη νοημοσύνη του…

Σύνθετες κοινωνίες στα ζώα είναι εκείνες όπου τα άτομα αποτελούν μέρος σταθερών ομάδων, οι οποίες με τη σειρά τους εντάσσονται σε μεγαλύτερες κοινότητες.

Αυτό απαιτεί την ικανότητα αναγνώρισης των ατόμων, τα οποία δεν αποτελούν μέρος της άμεσης ομάδας ή της φυλής ενός πουλιού, αλλά και να θυμούνται την κατάσταση της σχέσης τους.

Η Δανάη Παπαγεωργίου, φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Ζωικής Συμπεριφοράς Max Planck και οι συν-συγγραφείς μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology, αναφέρουν ότι τα πουλιά σχημάτισαν 18 κοινωνικές ομάδες με 13-65 μέλη η κάθε μία.

Οι ομάδες που εντοπίστηκαν στην Κένυα, κατοικούν σε συγκεκριμένες περιοχές, χωρίς να μπαίνουν σε διαμάχες για τη γη, όπως κάνουν κάποια άλλα πουλιά.

Αντ’ αυτού, ορισμένες ομάδες συναντιόνταν με τις άλλες, περισσότερο από ό, τι θα μπορούσε να αποδοθεί στην τύχη, υποδεικνύοντας μια συλλογική προτίμηση να περνούν μαζί τον χρόνο, αναζητώντας από κοινού την τροφή τους…

Προκειμένου να διατηρήσουν μια «πολύπλοκη» κοινωνία, οι φραγκόκοτες πρέπει να θυμούνται όχι μόνο τα μέλη της δικής τους ομάδας, αλλά και εκείνα όλων των ομάδων γύρω τους.

«Από τη γνώση μας, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια κοινωνική δομή, όπως αυτή, έχει περιγραφεί για τα πουλιά», δήλωσε η Παπαγεωργίου.

«Είναι αξιοσημείωτο να παρατηρούμε εκατοντάδες πουλιά που βγαίνουν από τις φωλιές τους και χωρίζονται τέλεια σε απολύτως σταθερές ομάδες κάθε μέρα».

Ο Δρ Ντάμιεν Φάριν (Damien Farine), συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε ότι το εύρημα αυτό «άνοιξε συναρπαστικές δυνατότητες για να διερευνήσουν οι βιολόγοι τι είναι αυτό που έκανε τις φραγκόκοτες να αναπτύξουν ένα κοινωνικό σύστημα, το οποίο είναι κατά πολλούς τρόπους περισσότερο συγκρίσιμο με ένα πρωτεύον θηλαστικό».

Οι βελτιώσεις στις κάμερες και τις συσκευές παρακολούθησης, επέτρεψαν στους επιστήμονες να παρατηρούν την κοινωνική δυναμική στα άγρια ​​ζώα με τρόπους που ήταν αδύνατο μέχρι πρόσφατα, επεκτείνοντας σημαντικά τη γνώση μας για τα κοινωνικά δίκτυα τους, ενώ στο μέλλον δεν αποκλείονται και άλλες εκπλήξεις.

Πηγή: Ifl Science / Επιμέλεια Snoopit24

Περισσότερα:
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΕΥΝΑ
ΦΥΣΗ
ΤΟΠΟΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
FOOD
ΒΙΝΤΕΟ
GREECEVIEW
ΝΕΑ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK και στο TWITTER

Επισκεφτείτε και τα άλλα μπλογκ μας: ΠΡΩΙΝΟ και COOKOUZIN-ασχολούνται με τη διατροφή

Αν έχετε κάποιο σχόλιο να κάνετε, γράψτε το...

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.